Vijetnamsko ekonomsko čudo preveliki rizik za Kima

Autor: Tomislav Pili , 27. veljača 2019. u 22:00
Službeni susret dva lidera trajao je 20 minuta/REUTERS

Ključan uspjeh vijetnamskog uspjeha je otvaranje prema svijetu, što znači da bi Pjongjang trebao odustati od nuklearnog oružja.

Male su mogućnosti da se Sjeverna Koreja prekopira vijetnamski ekonomski model, kako je predložio američki predsjednik, ako dinastija Kim ne odustane od čelične političke kontrole nad zemljom, smatraju analitičari.

Predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastali su se u srijedu u vijetnamskoj prijestolnici Hanoiju, drugi put u manje od godinu, dok američka strana traži vidljive poteze Sjeverne Koreje u smjeru denuklearizacije zemlje.

Fantastična budućnost
Sastanak u hotelu Metropole iz francuskog kolonijalnog doba potrajao je tek 20 minuta, a nakon toga dvije delegacije otišle su na večeru koja je potrajala nešto više od sat i pol. Trumpovi kritičari upozorili su ga da ne sklapa sporazum koji neće u potpunosti suzbiti sjevernokorejske nuklearne ambicije i pozvali su na određene, provjerljive mjere Pjongjanga u svrhu odustajanja od atomskog oružja koje ugrožava Sjedinjene Države.

Kim u zamjenu očekuje značajne američke ustupke kao što su ukidanje sankcija i izjava o formalnom okončanju Korejskog rata. Trump je predvidio u srijedu Sjevernoj Koreji "fantastičnu" budućnost ako se njegov "prijatelj" Kim opredijeli za denuklearizaciju. "Vijetnam se razvija kao malo koja zemlja u svijetu. I Sjeverna Koreja će – i to veoma brzo – ako se odluči za denuklearizaciju", objavio je Trump na Twitteru nekoliko sati prije susreta u Hanoiju sa sjevernokorejskim čelnikom.

Ekonomski razvoj zemlje-domaćina ovog skupa uistinu može poslužiti kao dobar model za najizoliraniju državu svijeta. Vijetnamsko gospodarstvo prošle je godine poraslo 7,1 posto čime je ta država ušla u klub najbrže rastućih u svijetu. Štoviše, lanjski rast najsnažniji je u više od desetljeća. Fantastičan je to rezultat za državu koja je još do prije tri desetljeća bila jmeđu najsiromašnijima na svijetu. Naime, 1986. godine BDP po stanovniku iznosio je svega 421 dolar, dok je 2017. dosegao 2342 dolara. 

U tom razdoblju Vijetnam je postao industrijska sila u kojoj posluju, primjerice, Intel, Samsung, Adidas i Nike. "Vijetnam je već postao jedan od vodećih izvoznika tekstila, obuće i elektroničke robe. Svaki deseti mobitel na svijetu proizveden je u Vijetnamu", navodi australska banka ANZ u nedavnom izvješću.

Ono što Vijetnam povezuje sa Sjevernom Korejom jest jednopartijski politički sustav u kojem glavnu riječ vodi Komunistička partija. "Vijetnam nudi Sjevernoj Koreji najrealniji put za masivnu i uspješnu transformaciju komunističke, jednopartijske države s neprijeteljskim odnosima sa SAD-om u politički stabilnu, brzorastuću ekonomiju s dobrim odnosima s većinom svojih susjeda", stoji u bilješci Fitch Solutionsa.

Niz reformi
Ekonomski analitičari zasluge za vijetnamski rast pripisuju nizu političkih reformi pod nazivom "doi moi" koje su uvedene 1986. kako bi se, među ostalim, potaknuo rast privatnog sektora, a zemlja otvorila stranim investitorima. Ključni dio tih reformi bilo je ukidanje ograničenja na trgovinu i ulaganja što je "dramatično transformiralo zemlju, potičući brzi ekonomski i socijalni razvoj", ističe za CNBC Manop  Udomkerdmongkol, ekonomist singapurske United Overseas Bank.

Reforme su došle upravo u vrijeme kada je mnoštvo proizvodnih kompanija krenulo u diverzificiranje proizvodnih baza selidbom dijela kapaciteta iz Kine. To je rezultiralo skokom stranih investicija u zemlje s jeftinijom radnom snagom, poput Vijetnama. U prošlogodišnjem izvješću Svjetska banka navodi kako je u Vijetnam došlo preko 10.000 stranih kompanija, većinom iz izvozno orijentiranih i radno intenzivnih proizvodnih sektora.

Izvozna orijentiranost gospodarstva dovela je to toga da Vijetnam danas ima najveći broj sklopljenih ugovora o slobodnoj trgovini među azijskim državama. Ekonomski uspjeh te države na jugoistoku Azije nije prošao nezapaženo u Pjongjangu, tvrdi Le Dang Doanh, nekadašnji savjetnik vijetnamskog premijera. Dodaje kako je Sjeverna Koreja godinama proučavala vijetnamski ekonomski model i njegov utjecaj na političku stabilnost.

Međutim, dobar dio ekonomista sumnjičavo gleda na mogućnost da Sjeverna Koreja krene vijetnamskim stopama, posebice zato jer je ključan sastojak njegova uspjeha – otvaranje prema svijetu. Da bi to toga došlo, potrebno je da Kim Jong Un odustane od nuklearnog oružja što bi moglo poljuljati njegovu vladavinu. "Dok sjevernokorejski prirodni resursi, zemljopisni položaj i niski troškovi radne snage znače da gospodarstvo ima mnoštvo potencijala, vjerojatnost postizanja vijetnamskih ekonomskih uspjeha prilično je mršava", ocjenjuje Gareth Leather, stariji ekonomist za Aziju u konzultantskoj kući Capital Economics. K tome, zadržavanje političkog monopola vijetnamske Komunističke partije usprkos ekonomskoj liberalizaciji više je iznimka nego pravilo. Pitanje je može li Kim toliko riskirati.  

Komentirajte prvi

New Report

Close