Vijeće ministara visokim carinama ruši BiH industriju

Autor: Poslovni dnevnik , 21. prosinac 2014. u 22:00
Vraćaju se i do pet puta više carine za uvoz repromaterijala

U pogođenim tvrtkama tekstilne, obućarske i elektroindustrije, od kojih je najveći dio izvozno orijentiran, očekuju velike gubitke.

Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku koja bi poduzetnicima iz BiH, posebno u tekstilnoj, obućarskoj i elektroindustriji, omogućila povoljniju nabavu repromaterijala i u 2015. godini.

Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza robe koja se koristi kao repromaterijal na snazi je do 31. prosinca i omogućava da carine kod uvoza budu i do pet puta niže. Ta se odluka donosi na rok od šest mjeseci, a to što nije produžena znači da će carinske stope biti vraćene na raniju razinu.Zbog toga mnogi gospodarstvenici u BiH s pravom strahuju da će pretrpjeti ogromne gubitke, ali i da će morati smanjiti broj zaposlenih. Trenutno je u pogođenim tvrtkama, od kojih je najveći dio izvozno orijentiran, zaposleno gotovo 30.000 radnika.

 

30tisuća

radnika zaposleno je u tvrtkama koje su koristile niže carine

Predrag Zgonajnin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je kako se čini da mnogi u BiH nisu svjesni koliku štetu nanose svojim odlukama. "Ne znam kako netko može raditi protiv vlastite zemlje i gospodarstva, od koje živi i dobiva plaću", rekao je Zgonjanin, dodajući da će neprodužavanje odluke poskupjeti repromaterijal iz uvoza, poskupjet će i proizvod na izvoznoj strani, "i onda ćemo dobiti smanjenje gospodarstva". Marinko Umičević, tehnički direktor tvornice obuće Bema, rekao je kako je šokiran saznanjem da Vijeće ministara nije usvojilo odluku o smanjenim carinama.

"To je neviđeni skandal, nepravda i veliki problem koji će donijeti ogromne posljedice gospodarstvu RS i BiH. Zatečen sam potpuno, a već sam obavijestio partnere da je ta odluka produžena", kazao je Umičević. Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, koji je među onima koji nisu glasali za odluku o smanjenu carina, rekao je da je razlog za takvo ponašanje "proceduralne prirode", jer je ta točka na dnevni red uvrštena kao dopunska. Osmić je dodao da načelno nema ništa protiv produženja odluke, ali da je prvo moraju analizirati u stranci (SDP). Prema njegovim riječima, ta odluka može biti produžena sljedećih dana i na telefonskoj sjednici Vijeća ministara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close