VIDEO: Zbog berbe maslina na području Mediterana svake godine na okrutan način ubiju milijune pjevica

Autor: Poslovni.hr , 17. svibanj 2019. u 14:10
Foto: Getty Images

Oko 2,6 milijuna ptica isisano je iz drveća i ubijeno svake godine samo u Andaluziji.

Milijuni ptica pjevica usisavaju se iz drveća i ubijaju svake godine tijekom noćne mediteranske berbe maslina, upozorili su istraživači, prenosi Independent.

Veliki broj zakonski zaštićenih ptica iz središnje i sjeverne Europe traži tijekom zimskih mjeseci utočište u mediteranskom bazenu.

Noću se spuštaju u krošnje maslina, baš dok intenzivni strojevi za žetvu počinju uklanjati plodove (žetva tamo traje od listopada do siječnja).

Svjetlost strojeva zasljepljuje i dezorijentira ptice, koje na kraju bivaju usisane u stroj. Brojke usisanih i ubijenih ptica su “na katastrofalnoj razini”, upozoravaju istraživači.

U svakoj prikolici stroja za branje završi i do 100 mrtvih ptica.

U španjolskoj Andaluziji 2,6 milijuna ptica ubije se tijekom strojne berbe svake zime, a na udaru su posebno ptice pjevice.

"Strojevi su savršeno prikladni ako se koriste tijekom dana, jer ih ptice mogu vidjeti i pobjeći dok rade", izjavila je za Independent glavna istraživačica Vanessa Mata iz portugalskog Istraživačkog centra za biološku raznolikost i genetske resurse.

"Međutim, tijekom noći koriste vrlo jaka svjetla koja zbunjuju ptice i dovode do njihove smrti jer ih usisavaju strojevi za branje na traktorima.

Berba se događa noću jer hladnije temperature pomažu u očuvanju aromatičnih okusa maslina, stoji u dopisu koji je objavljen u časopisu Nature.

Svake zime u Portugalu umire devedeset i šest tisuća ptica kao rezultat ove intenzivne poljoprivredne tehnike. Francuska i Italija također provode tu praksu, ali određeni brojevi ubijenih ptica nisu poznati.

“Broj ptica s poljoprivrednih površina u Europi pao je za 55 posto u posljednja tri desetljeća i to je još jedan šokantan primjer kako moderne poljoprivredne prakse utječu na naše populacije ptica", izjavio je Martin Harper, direktor konzervacije RSPB-a.

Andaluzijski su dužnosnici preporučili da se praksa zaustavi, ali ako se ne usvoji zakonodavstvo u sljedećih nekoliko mjeseci, "masakr" će ponovno početi u listopadu, upozoravaju istraživači.

Francuska, Italija i Portugal još uvijek ne poduzimaju nikakve mjere.

"Lokalne vlasti i lokalne, nacionalne i međunarodne zajednice hitno trebaju procijeniti utjecaj prakse i poduzeti korake kako bi se to okončalo", rekla je dr. Mata.

Komentirajte prvi

New Report

Close