VIDEO: Ovaj vlak prelazi 2.300 km za osam sati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. prosinac 2012. u 10:25
Screenshot

Prvi vlak na najdužoj superbrzoj pruzi u svijetu, pušten je u promet, označivši novu etapu u sveobuhvatnu razvoju kineske željezničke mreže.

Prvi vlak na najdužoj superbrzoj pruzi u svijetu koja povezuje Peking i Guangzhou, pušten je u promet u srijedu ujutro, označivši novu etapu u sveobuhvatnu razvoju kineske željezničke mreže, koju prate afere i prometne nesreće. Kina je odlučila ovaj vlak pustiti u promet na rođendan "velikog sina" te zemlje Mao Ce-tunga koji je rođen 26. prosinca 1893. Vlak će prometovati na pruzi dugoj 2.298 km između Pekinga i Guangzhoua, velikog gospodarskog središta na jugu Kine, za što će mu trebati osam sati, tri sata manje nego dosad. Vozit će prosječnom brzinom od 300 km/h i zaustavljat će se na 35 usputnih stanica, u većim gradovima poput Zhengzhoua, Wuhana, Changshea.

Neke superbrze dionice te pruge (Zhengzhou-Wuhan-Guangzhou) već su ranije puštene u promet. Polazak prvog vlaka izravno je prenosila Kineska središnja televizija koja je objavila i snimke unutrašnjosti vagona, u kojima su se putnici fotografirali za uspomenu na ovaj događaj. Prvi superbrzi vlakovi u Kini su počeli voziti tek 2007. Od tada je u toj zemlji sagrađena najveća željeznička mreža u svijetu koja je koncem 2010. imala više od 8.000 km pruga, a taj bi se broj trebao udvostručiti do 2020. No taj su razvoj obilježile korupcijske afere i nedovoljna prometna sigurnost.

Tako je u sudaru dvaju supebrzih vlakova 23. srpnja 2011. poginulo 40, a ozlijeđeno je 200 osoba na istoku Kine, što je potaknulo oštre kritike u zemlji. Prije otvorenja nove superbrze pruge između Pekinga i Guangzhoua vlasti su ustvrdile da su poduzele korake radi boljeg održavanja i provjere infrastrukture (pruge, vagoni, hitna pomoć u slučaju problema). No zabrinutost i dalje postoji. Global Times, list blizak Komunističkoj partiji, prenosi u srijedu izjavu čelnika ministarstva za željeznicu koji je priznao da, usprkos poduzetim mjerama, problemi još postoje. "Ne možemo biti sigurni da ubuduće neće biti baš nikakvih rizika. Imali smo puno pritisaka javnosti", rekao je za list Zhao Chunlei, čelnik tog ministarstva. Pruga će biti u potpunosti operativna za novogodišnje praznike koje Kinezi slave sredinom veljače, kada će stotine milijuna ljudi krenuti na put, što je najveća godišnja migracija u svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close