VIDEO: NASA gradi avione brže od zvuka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. travanj 2018. u 14:59
Foto: NASA / screenshot

Cilj je projekta omogućiti tihi let brzinama većim od brzine zvuka i otvoriti “nove trgovačke komercijalne teretne i putničke putove u zrakoplovnim putovanjima bržima od zvuka”, priopćila je NASA.

Američka svemirska agencija NASA angažirala je Lockheed Martin za projektiranje, izgradnju i testiranje aviona koji će letjeti brže od zvuka i probijati zvučni zid uz vrlo nisku razinu buke, naveli su dužnosnici.

Ugovor je vrijedan 247,5 milijuna dolara a probni let zrakoplova najavljen je za 2021. godinu.

Eksperimentalni zrakoplov "kružit će na visini od 55.000 stopa (16,8 kilometara) brzinom od oko 940 kilometara na sat, a pri probijanju zvučnog zida neće proizvoditi zvučni udar već zvuk nalik zatvaranju vrata automobila, na percipiranoj razini buke od 75 decibela (PLdB)", navela je američka svemirska agencija u priopćenju objavljenom u utorak.

Već sredinom 2022. godine zrakoplov bi prema NASA-inim planovima trebao letjeti iznad skupine američkih gradova radi prikupljanja podataka i reakcija zajednice.

Cilj je projekta omogućiti tihi let brzinama većim od brzine zvuka i otvoriti "nove trgovačke komercijalne teretne i putničke putove u zrakoplovnim putovanjima bržima od zvuka", priopćila je NASA.

U ožujku je američki predsjednik Donald Trump potpisao proračun iz čijih se sredstava u cijelosti financira taj projekt, te naglasio da će se novim zrakoplovom "otvoriti novo tržište za američke tvrtke u izgradnji bržih komercijalnih zrakoplova, stvoriti nova radna mjesta i prepoloviti broj letova preko kopna“.

Putnička sjedala ipak nisu dio projekta na kojem radi Lockheed Martin, bar ne za sada.

Tvrtka prvo mora dokazati da je moguće letjeti takvim zrakoplovom. Slijedi nužna promjena propisa iz kojih bi trebalo izbaciti važeću zabranu komercijalnih letova takvih zrakoplova nad kopnom.

Slične projekte pokrenule su i druge tvrtke, uključujući Virgin Galactic i Spike Aerospace, napominje agencija AFP.

Komentirajte prvi

New Report

Close