Victoria oil i Vital kažnjeni zbog narušavanja konkurencije

Autor: Poslovni dnevnik , 27. travanj 2017. u 22:01
Cijene ulja rasle su brže i više nego što je bilo nužno/FOTOLIA

Vital je pod svojom robnom markom proizvodio i punio ulje u Victoria oilu iako je iamo slobodnih kapaciteta za proizvodnju.

Sporazum kojim su dvije uljare, Victoria oil iz Šida i Vital iz Vrbasa, narušile konkurenciju na tržištu jestivog ulja, stajat će te dvije kompanije 0,33 posto ukupnog godišnjeg prihoda, što zajedno iznosi oko 31 milijun dinara (oko 1,8 milijuna kuna). Prema procjeni Povjerenstva za zaštitu konkurencije riječ je o težem narušavanju konkurencije, ali kazna ipak nije najveća za takvo ponašanje na tržištu jer penali mogu biti i do 10 posto godišnjeg prihoda, piše Politika.

Povjerljive informacije
Victoria oil i Vital su u rujnu 2014. godine sklopili restriktivan sporazum kojim se ograničava i kontrolira proizvodnja na tržištu jestivog ulja u Srbiji.  Kako je utvrđeno, Vital je pod svojom robnom markom proizvodio i punio ulje u Victoria oilu iako je riječ o glavnim konkurentima. Sporazum je bio na snazi 11 mjeseci i deset dana, sve dok povjerenstvo, analizom tržišta, nije ustanovilo da među proizvođačima ulja postoji takav dogovor.Kako je antimonopolsko tijelo navelo u rješenju, preuzimanjem proizvodnje ulja od Vitala Victoria oil je povećavala svoj tržišni udjel. Sporazum je podrazumijevao da Vital obustavi proizvodnju i da je povjeri konkurentu.  

Na taj način je sačinjen dogovor na tržištu proizvodnje ulja, i ne samo da je Victoria oil na taj način povećao svoj tržišni udjel, nego je sporazum doveo i do povećanja proizvodne cijene flaširanog ulja za 21 dinar. Povjerenstvo se, navodi Politika, nije bavilo utjecajem tog sporazuma na potrošače, ali je jasno da ih je bilo, posebno jer je ustanovljeno da se viša proizvođačka cijena prelijevala i na veleprodaju, gdje je ulju Iskon i Vital cijena porasla za 21 dinar. Povjerenstvo je analiziralo što bi se dogodilo da između dva tržišna konkurenta takav sporazum nije potpisan. Ustanovljeno je da su cijene rasle brže i više nego što je bilo nužno, ali su okolnosti u kojima su se našle dvije kompanije, potpisivanjem zabranjenog sporazuma, dovele i do razmjene povjerljivih informacija, što je Victoria oilu omogućilo da predvidi događanja na tržištu, pa i u slučaju njihovog izravnog konkurenta Vitala.

Pomoć konkurentu?
U vrijeme suradnje dvije kompanije, tvornica Sunce u sustavu Vitala imala je dovoljno kapaciteta da preuzme zahtjev Vitala za proizvodnju. Nerazumljivo je je da se, bez obzira na to, Vital je odlučio glavnom konkurentu prepustiti proizvodnju ulja.

Ograničavanje tržišta

EPS je platio još veću kaznu
Posljednji primjer kazne za restriktivno ponašanje na tržištu je slučaj EPS-a koji je morao platiti 330 milijuna dinara kazne zbog narušavanja konkurencije. Povjerenstvo je utvrdilo da je EPS distribucija – Beograd iskoristila dominantan položaj tako što je neke opskrbljivače strujom stavila u povoljniji položaj u odnosu na druge konkurente.

Komentirajte prvi

New Report

Close