Venezuela mora platiti Exxonu 1,6 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2014. u 10:04
Foto: Reuters

Venezuelanska socijalistička vlada pozdravila je tu dugo očekivanu odluku kao pobjedu svog suvereniteta.

Arbitražni sud Svjetske banke naložio je Venezueli da mora platiti američkom Exxon Mobilu otprilike 1,6 milijardi dolara na ime kompenzacije za nacionalizaciju naftnog poslovanja te kompanije u toj zemlji 2007. godine.

Venezuelanska socijalistička vlada pozdravila je tu dugo očekivanu odluku kao pobjedu svog suvereniteta. Ta američka multinacionalna kompanija nadala mnogo većoj kompenzaciji u slučajevima nacionalizacija tipičnih za vrijeme 14-godišnje vladavine Huga Chaveza.

Ipak, odluka međunarodnog Centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) dolazi u osjetljivom trenutku za Venezuelu koja se već bori sa slabim gospodarstvom, neobuzdanom inflacijom i pristizanjem na naplatu državnih obveznica.

Iz Venezuele poručuju da će platiti tu naknadu tek nakon odbitka prethodne Exxonove naknade od pariške Međunarodne trgovačke komore (ICC) od 908 milijuna dolara.

Izvor iz državne naftne kompanije PDVSA upoznat sa slučajem rekao je za agenciju Reuters da će konačni iznos biti smanjen na otprilike milijardu dolara kada se oduzmu kamate. PDVSA je preuzeo poslove Exxona u Venezueli nakon nacionalizacije.

"Ta odluka je trijumf, bez sumnje", rekao je taj izvor, dodajući da će PDVSA platiti kompenzaciju nakon studenoga, pošto servisira oko tri milijarde dolara državnih obveznica. Izvor je zamolio da ne bude identificiran, jer nije ovlašten javno govoriti.

Exxon je u kratkoj izjavi kazao da takva odluka suda opravdava stav kompanije da joj Venezuela svojedobno nije uspjela dati poštenu kompenzaciju.

Ta najveća svjetska naftna kompanija s dionicama na burzi tražila je odštetu od otrpilike 10 milijardi dolara. Exxon je dodao da je održao opsežne razgovore s PDVSA-om i venezuelanskom vladom, ali da nije bio u mogućnosti postići sporazum o pravednoj naknadi.

Odluka ICSID-a odnosi se na izvlaštenje projekata Cerro Negro i La Ceiba, kao i "proizvodnih i izvoznih ograničenja" nametnutih na razvoj Cerro Negra u 2006. i 2007. godini.

Komentirajte prvi

New Report

Close