Veliki uvoz u BiH prijetnja je prehrambenoj industriji

Autor: Poslovni dnevnik , 01. prosinac 2015. u 22:00
Uvozna roba je preplavila tržište BiH i istiskuje domaće proizvođače

Poljoprivrednici nemaju gotovo nikakvu institucionalnu podršku, a malo što se može izvoziti u EU zbog loše kvalitete.

Prehrambena industrija u BiH je u izuzetno teškoj situaciji i slabo je konkurentna zbog velikog uvoza proizvoda iz zemalja okruženja i nedovoljne podrške institucija BiH, smatra direktor Instituta za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH Dujko Hasić.

"Naš stav je i dalje da BiH mora da ima isti tretman kao i ostale zemlje EU kada je riječ o trgovini i trgovinskim odnosima. BiH ne može prihvati uvjete trgovinskih odnosa sa Hrvatskom po principu CEFTA sporazuma, odnosno potpune liberalizacije 15 grupa proizvoda", rekao je Hasić. Hasić kaže da bi, ako bi se to ostvarilo, prehrambena industrija došla bi u veoma teško stanje i napominje da BiH već uvozi hranu vrijednu više od 2,5 milijarde KM, a izvozi za 500 milijuna KM. Ističe da je jedan od problema gašenja poljoprivrednih gospodarstava, navodeći da je od 12.000 proizvođača mlijeka u BiH ostalo njih 5.000.

Kako javlja Srna, Hasić je tijekom seminara s temom "Kako poslovati sa Njemačkom sa posebnim osvrtom na prehrambenu industriju", rekao kako je cilj skupa pomoći gospodarstvenicima u pripremama za unapređenje izvoza i povećanje konkurentnosti. "Na ovaj način predavači iz Međunarodnog poslovnog centra iz Njemačke obavljaju strateške pripreme za međunarodno poslovanje u segmentima distribucije, međunarodnih poslovnih ugovora, arbitraže i za sve vezano s pripremom marketinških aktivnosti, pronalaženja trećeg tržišta i unapređenja izvoznih performansi", rekao je Hasić. On kaže da su uspostavljanje mehanizma koordinacije i tradicionalna trgovina neki od uvjeta koje je EU postavila za aplikaciju BiH.  

Predstavnik njemačkog Međunarodnog poslovnog servisa Hato Brener kaže da Njemačka, sa 80 milijuna stanovnika, ima velike potrebe za prehrambenim proizvodima. On ističe da Njemačka iz Europe uvozi 30 posto prehrambenih proizvoda i da BiH, koja je dio Europe, djelimično može zadovoljiti te potrebe. Brener je također sugerirao da bi bilo dobro kada bi se više tvrtki iz BiH pojavljivalo na sajmovima u Njemačkoj, gdje bi uspostavile kontakte i predstavile svoje proizvode. Esad Musić, direktor tvrtke Voćar iz Brčkog koja izvozi prehrambene proizvode u zemlje Europske unije, kaže da BiH ima potencijale za udovoljavanje zahtjevima Njemačke, ali mora ispuniti postavljenje uvjete kvalitete. 

Komentirajte prvi

New Report

Close