Veliki set energetskih zakona definira Europsku uniju do 2030.

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2016. u 14:20
Prema EK najjeftinija je ona energija koja se neće potrošiti

Od 2018. sve nove javne zgrade trebaju biti ‘gotovo nula energetske’ potrošnje.

Krajem studenog Europska komisija predstavila je do sada najveću reformu energetske regulative, svoju viziju energetske tranzicije prema čistoj energiji pa nije zgorega biti informiran s koje strane ‘vjetar puše’, piše internetski portal energetika-net.com. Taj zakonski paket odredit će budućnost energetike u EU, a između ostalog dotiče se subvencija ugljenu, pristupu mreži i većim pravima individualnih proizvođača energije, građana.

Neobičan je to pokušaj spajanja različitih nacionalnih energetskih strategija i zadovoljavanja interesa fosilnog i nuklearnog lobija, ali i obnovljivaca. Za početak, za ciljnu 2030. revidirani su poznati ciljevi “20-20-20”. Iz gotovo tisuću stranica teksta može se iščitati da će se obveze za energetsku učinkovitost povećati na 30%, dok bi se emisije ugljičnog dioksida trebale smanjiti za 40% u odnosu na razine iz 1990., a udio obnovljivaca povećati na čak 50%, piše energetika-net.com. Takozvani “Zimski zakonski paket” treba odobriti Europski parlament i Vijeće ministara, pa je izvjesno da će biti promjena do 2018/2019., kada bi trebao i biti usvojen. Nekoliko je zanimljivih prijedloga, a jedan od njih je promjena pravila u prioritetu dispečiranja energetskih postrojenja na mrežu.

Odluka o tome koja će postrojenja biti prioritetna uglavnom se donosi na bazi cijene proizvodnje električne energije, no od 2009. obnovljivi izvori energije dobili su pravo prioritetnog pristupa mreži i sva tako proizvedena energija mora biti i potrošena. No, sada, s nekoliko iznimaka u predloženoj regulativi, struja iz obnovljivaca bit će u smislu pristupa mreži tretirana jednako kao i struja iz TE na fosilna goriva. Iznimka se odnosi na postrojenja snage manje od 500 kW, što bi se od 2026. trebalo sniziti na 260 kW, demonstracijske projekte inovativne tehnologije i postojeća postrojenja, osim ako se ti kapaciteti mijenjaju ili proširuju.

Pod egidom “najjeftinija, najčišća i najsigurnija energija je ona koja uopće neće biti potrošena”, EK nastavlja forsirati energetsku učinkovitost. Dok su Europski parlament, industrija i zeleni predlagali ambicioznije ciljeve od čak 40%, Komisija na to nije pristala. Već sada je poznato da od 2018. sve nove javne zgrade koje će se graditi trebaju biti “gotovo nula energetske potrošnje”, a od 2020. i sve ostale, što će snažno potaknuti građevinu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close