Veliki povratak AIG-a i GM-a u indeks S&P 500

Autor: Poslovni.hr , 04. lipanj 2013. u 11:10
EPA/JEFF KOWALSKY

Dvije kompanije prije pet godina su se našle u ogromnim financijskim poteškoćama, zbog čega su porezni obveznici samo AIG-u dali 182 milijardi dolara.

Velike američke kompanije American International Group i General Motors ovoga su se tjedna vratili u indeks S&P 500, nakon što su se uspjele izvući s ruba bankrota poslije pomoći države od više stotina milijardi dolara. Indeks predstavlja dionice najvećih i najuspješnijih kompanija. Dvije kompanije prije pet godina su se našle  u ogromnim financijskim poteškoćama, zbog čega su porezni obveznici samo AIG-u dali 182 milijardi dolara da bi se kompanija izvukla iz problema. Povratkom njihovih dionica u indeks kazuje da su se oporavile što će pomoći i rastu cijena njihovih dionica, što će donijeti zaradu i državi koja je preuzela udjele nakon što je ubrizgala obilate  financijske injekcije u dvije kompanije.. 

GM je tijekom 2008. i 2009. godine primio nešto manje, oko 50 milijarde dolara. Američko ministarstvo financija u prosincu je prošle godine objavilo da prodaje preostali udio u AIG-u koje je steklo zahvaljujući financiranju te osiguravajuće kuće. Američka vlada izaći će i iz vlasništva GM-a, ali tek 2014. godine. Razlika u ova dva slučaja je u tome da će država zaraditi od prodaje AIG-a , dok je će od prodaje GM-a biti u gubitku nekoliko milijardi dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close