Veliki pad zanimanja za državno zemljište

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2018. u 21:59
Kriteriji su ove godine stroži, treba uložiti najmanje 500.000 eura/Ivica Galović/PIXSELL

Za dugoročni zakup u Srbiji prijavilo se 25 ulagača.

Za dugoročni zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji ove godine natjecalo se 25 investitora, a među njima je samo jedna strana kompanija, iz Danske, doznaje Politika.

Javni poziv završen je prije nekoliko dana ali već sada se vidi da zainteresiranost nije ni približno velika kao 2017., kada su se za zakup državne zemlje na 30 godina prijavila čak 224 ulagača. 

"To govori da su uvjeti u posljednjem pozivu bili strogi i da će Srbija prihvatiti samo projekte koji mogu razvijati domaću prehrambenu industriju. Ne možete dobiti zemljište tek tako, morate investirati", rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. 

Prema Nedimovićevim riječima, ovogodišnji kriteriji su pooštreni tako da je od potencijalnih zakupaca tražena viša razina ulaganja.

Prednost su imala ulaganja u prerađivački sektor (voće i povrće) i stočarstvo. Najmanje ulaganje u prerađivačke kapacitete bilo je 500 eura po hektaru, odnosno najmanje 500.000 eura ukupnog ulaganja. 

Zakupac mora taj iznos uložiti u prve tri godine zakupa, s tim što u prvoj godini mora realizirati najmanje trećinu investicije. Izuzetak su lokalne samouprave koje imaju manje od 1000 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, gdje ulaganja mogu biti manja od 500 tisuća eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close