Veliki opoziv: Dva automobilska diva povlače na milijune vozila

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2020. u 08:56
Foto: Getty Images

Ova bi vozila mogla imati neispravnu elektroničku upravljačku jedinicu (ECU) koja bi trebala pomoći u zaštiti putnika pri sudaru.

Dva najveća japanska proizvođača automobila, Toyota i Honda, povukla su milijune automobila zbog otkrivenih sigurnosnih propusta, piše CNN.

Toyota je prekjučer priopćila da će povući 3,4 milijuna vozila, od kojih je 2,9 milijuna u Americi, zbog mogućnosti otkazivanja rada sigurnosne opreme. Među modelima koji će biti povučeni nalaze se Corolla, Corolla Matrix, Avalon i Avalon HV koji su proizvedeni između 2010. i 2019. godine.

Ova bi vozila mogla imati neispravnu elektroničku upravljačku jedinicu (ECU) koja bi trebala pomoći u zaštiti putnika pri sudaru. Ovaj bi uređaj trebao komunicirati sa senzorima u automobilu i pomoći pri aktivaciji zračnih jastuka i zatezača sigurnosnih pojaseva.

U odvojenom priopćenju istog dana, Honda je priopćila da će povući 2,7 milijuna automobila – 2,4 milijuna iz Amerike i 300.000 iz Kanade. Proizvođač automobila priopćio je da bi pojedini modeli Acure proizvedeni između 1996. i 2003. mogli imati neispravne komponente zračnih jastuka proizvođača Takate.

Honda također poziva vlasnike automobila da se prijave na pregled, iako postoji velika šansa da im servisi neće moći puno pomoći. Zbog nedostatka alternativnih rezervnih dijelova, iz Honde poručuju da neće moći započeti s popravcima još najmanje godinu dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close