Velika Britanija zatražila da se odgodi Brexit, funta drastično pala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. ožujak 2019. u 15:21
Foto: Reuters

Također je kazala da odgoda brexita ne isključuje mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU-a bez sporazuma.

Britanska premijerka Theresa May zatražila je u srijedu tromjesečnu odgodu brexita kako bi kupila vrijeme i pokušala po treći puta progurati sporazum o razdruživanju u parlamentu, no njezin je zahtjev isti čas naišao na otpor Europske komisije, javlja Reuters i dodaje da je nakon vijesti o premijerkinu zahtjevu britanska funta oštro pala.

May je istaknula da je njezina zemlja i dalje predana "urednom izlasku" iz Unije te stoga želi odgoditi razdruživanje do 30. lipnja.

"Kao premijerka, nisam spremna odgađati brexit dulje od 30. lipnja. Stoga sam jutros pisala predsjedniku Vijeća Donaldu Tusku, izvijestivši ga da Ujedinjena Kraljevina traži produljenje članka 50 do 30. lipnja", kazala je May u parlamentu.

Dodala je da planira od parlamenta zatražiti da glasa po treći put o sporazumu o razdruženju koji je postigla s Bruxellesom. Zastupnici su ga odbacili već dva puta, a May nije kazala kada bi trebala biti "treća sreća".

Također je kazala da odgoda brexita ne isključuje mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU-a bez sporazuma.

U dokumentu Europske komisije, koji je na uvid dobio Reuters, piše da bi odgoda trebala biti kraća za nekoliko tjedana kako se izbjeglo kolidiranje s europskim izborima u svibnju, ili bi se odgoda izlaska produljila barem do kraja godine te bi Britanija bila primorana sudjelovati u svibanjskim izborima za Europski parlament.

"Bilo koje produljenje koje bi se ponudilo Ujedinjenoj Kraljevini trajalo bi biti ili do 23. svibnja ili znatno dulje, s obvezom održavanja europskih izbora. To je jedini način da se zaštiti funkcioniranje europskih institucija i njihova sposobnost donošenja odluka", stoji u bilješci o brexitu.

Britanska oporbena Laburistička stranka je priopćila da bi odabir kratke odgode primora zastupnike da odluče između prihvaćanja sporazuma kojeg su već dva puta odbacili ili izlaska bez ikakvog sporazuma.

Zagovornici brexita u konzervativnoj stranci premijerke May se protive dugoj odgodi jer se pribojavaju da se brexit nikada neće dogoditi.

Gubitak Britanije bi za EU predstavljao najveći udarac 60-godišnjim naporima za formiranje europskog jedinstva nakon dva svjetska rata. Britanska kriza s brexitom je pak kod saveznika i investitora stvorila ozračje nesigurnosti jer je ta zemlja desetljećima smatrana stupom zapadne gospodarske i političke stabilnosti.

O odgodi brexita europski čelnici će raspravljati u četvrtak i petak na summitu Europskog vijeća.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je kazao da je Europska unija puno učinila kako bi se prilagodila Velikoj Britaniji po pitanju brexita i da ne može ići dalje od toga.

"Neće biti dodatnog pregovaranja, niti novih pregovora ili dodatnih jamstava pored onih koja su već data. Uvelike smo izašli ususret Britaniji, više od toga ne možemo", kazao je šef Komisije za njemački radio Deutchlandfunk.

Komentirajte prvi

New Report

Close