Velika Britanija opet na udaru nevremena i niskih temperatura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2013. u 19:06
Ilustracija (Epa)

Zbog vremenskih neprilika prekinut je promet nekim cestovnim prometnicama, a izdana su brojnja upozorenja na opasnost od poplava u južnijim područjima.

Velika Britanija ponovno se našla na udaru snažnog nevremena i prijetećih niskih temperatura, zbog čega bi ovaj ožujak mogao postati najhladniji u posljednjih 50 godina uz teške posljedice po promet i opskrbu stanovništva energentima i drugim potrepštinama, objavio je u petak britanski dnevnik The Telegraph.

Južna područja Engleske pogođena su poplavama, dok je sjever na udaru snježnih padalina, a prognostičari najavljuju pogoršanje vremenskih prilika.

Škole diljem Ujedinjenog Kraljevstva zatvorene su, a samo u sjevernom Walesu ih je gotovo 200. U dijelovima Devona i Cornwalla palo je oko šest centimetara kiše, uz najave još najmanje tri centimetra, a u nekim sjevernim područjima očekuje se i do 40 centimetara snijega, koji bi u subotu mogao zabijeliti i južnije krajeve, pa i sam London. Postoji prijetnja snažnih vjetrova brzine do 100 kilometara na sat koji prijete mećavama i mjestimičnim velikim zapusima. Zbog vremenskih neprilika prekinut je promet nekim cestovnim prometnicama, a izdana su brojnja upozorenja na opasnost od poplava u južnijim područjima.

I Sjeverna Irska je u sličnim problemima, jer je bez električne energije ostalo više od 28 tisuća kućanstava i gospodarskih potrošača, zračne luke u Belfastu imaju ili zatvorene piste ili velike zastoje u polijetanju i slijetanju zrakoplova, brojne ceste su zatvorene, kao i neke škole, a upitno je i današnje održavanje kvalifikacijske nogometne utakmice između Sjeverne Irske i Rusije. Britanska meteorološka služba u suradnji s Ministarstvom zdravstva preporučila je da do nedjelje u pripremi budu visoke mjere za zaštitu ranjivih i starijih osoba diljem zemlje, jer postoji "90-postotna vjerojatnost vrlo hladnog vremena koje bi moglo ugroziti zdravlje ranjivijih pacijenata i poremetiti opskrbu i usluge".

Riječ je o drugom najvišem od četiri stupnja upozorenja na opasnost, u kojem socijalne i zdravstvene službe moraju poduzimati specijalizirane akcije spram ugroženih skupina. Deseci kuća u južnim dijelovima zemlje poplavljeni su, a zasad najteži incident dogodio se u Cornwallu, gdje se jedna obiteljska kuća srušila pod odronom koji su uzrokovale goleme oborine, a u njoj je ostala zatočena starija žena do koje se još nisu uspjele probiti spasilačke službe.

Komentirajte prvi

New Report

Close