Većinom energetski neučinkovite zgrade

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2018. u 22:00
Čak 85 posto stambenih zgrada u Srbiji energetski je neučinkovit, Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Prema sadašnjim propisima energetska učinkovitost se preračunava na temelju energije koja je potrebna za grijanje.

Veliki broj zgrada u Srbiji je energetski neučinkovito, posebno kada je riječ o stambenim zgradama, rečeno je na tribini na kojoj je istaknuto da potrošnja energije u zgradama predstavlja 36 posto ukupne potrošnje u Srbiji.

“Oko 75 posto svih zgrada u Srbiji čine stambene zgrade, od kojih najmanje 85 posto nije izgrađeno u skladu s uvjetima koji zadovoljavaju energetsku učinkovitost. To znači da je potrošnja energije u zgradama ogromna”, rekla je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministrice u Ministarstvu građevinarstva, prometa i infrastrukture.

Prema njenim riječima, većina zgrada građena je u razdoblju kada propisi nisu tražili mjere za energetsku učinkovitost, a tek 2012. godine uvedena je obveza da sve zgrade koje se grade imaju najmanje C razred energetske razine.

Prema sadašnjim propisima energetska učinkovitost se preračunava na temelju energije koja je potrebna za grijanje, rekla je Atanacković, dodajući da se energija koristi i za rasvjetu, zagrijavanje tople vode, ventilaciju i slično, te da je potrebno sve to uzeti u obzir kako bi imali jasnu predstavu o tome je li nešto energetski učinkovito. “Upravo počinjemo s izradom nove strategije koja će se baviti tim pitanjem”, rekla je Atanacković.

Komentirajte prvi

New Report

Close