Većina Murdochova carstva prelazi u vlasništvo Disneyja

Autor: Tomislav Pili , 14. prosinac 2017. u 22:00
Preuzimanje će u potpunosti biti plaćeno u dionicama / REUTERS

Američka kompanija kupuje imovinu Twenty-First Century Foxa.

Nakon pola stoljeća završena je era širenja medijskog carstva Ruperta Murdocha koji se vraća “prvoj ljubavi” – novinama. U četvrtak se očekivala objava kompaniej Walt Disney o preuzimanje imovine Murdochove kompanije Twenty-First Century Fox, a vrijednost transakcije doseže 52,4 milijarde dolara. Time će Disney ozbiljno preraspodjeliti karte u globalnom medijskom biznisu.

Bez mjesta u Upravi

Preuzimanje će u potpunosti biti plaćeno dionicama, pa će Foxovi dioničari dobiti 0,2745 Disneyjevih dionica za svaku Foxovu. Disney preuzima i 13,7 milijardi dolara Foxova duga. U Disneyjeve ruke prelazi filmski studio Twentieth Century Fox, kabelske mreže National Geografica i međunarodno poslovanje, a ta je imovina vrednovana po 29 dolara po dionici. Foxova preostala imovina, s fokusom na informativne i sportske sadržaje, izdvojit će se u posebnu kompaniju, a dionice će biti ponuđene postojećim dioničarima Foxa. Time se australski medijski magnat opet vraća poslovnim korijenima. Podsjetimo, Rupert Murdoch je 1952. naslijedio novinski biznis od svoga oca, a tokom godina pretvorio ga u globalno medijsko carstvo. Iako Murdoch dobiva pet posto dionica Disneyja, neće dobiti mjesta u upravnom odboru kompanije, ističu Reutersovi izvori.

Neizvjestan stav regulatora

No, neizvjesno je kako će na ovo preuzimanje gledati regulator tržišnog natjecanja koji – ako je suditi po stavu u slučaju AT&T-ovog preuzimanja Time Warnera – pokušava zaustaviti trend okrupnjavanja u medijskoj industriji. A brojke govore da Disney postaje globalni medijski div. Prema procjenama analitičara Barclaysa, Disney ovim preuzimanjem TV-postaja Hulu, Sky i Tata Sky dobiva pristup do 46 milijuna korisnika na tri glavna tržišta – američkom, zapadnoeuropskom i indijskom.

Kompanija sada postaje vlasnik ili operater čak 272 TV-postaje širom svijeta, a prihodi od oglašavanja Foxa i Disneyja ove će godine ukupno dosegnuti 16,3 milijarde dolara. K tome, filmsko poslovanje Disneyja i Foxa ove će godine zaraditi 16,6 milijardi dolara prihoda.     

Komentirajte prvi

New Report

Close