Većina građana prodala dionice koje su dobili besplatno

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2016. u 14:10
Na Beogradskoj burzi još nije dopušteno trgovanje besplatnim dionicama Telekoma Srbija

Oko 4,8 milijuna stanovnika Srbije dobilo je od države dionice NIS-a, Aerodroma Nikola Tesla i Telekoma Srbija.

Više od pola građana Srbije prodalo je besplatne dionice koje su dobili, a kako pokazuje istraživanje Politike, najbolje su prošli oni koji su se riješili dionica prije tri godine. Vrijednost dionica Nafte industrije Srbije (NIS) u međuvremenu je pala i samo su za oko 20% vrijednije od trenutka kada su se pojavile na burzi, tako da bi građani za cijeli paket besplatnih dionica mogli dobiti oko 4000 dinara (oko 244 kune).

Besplatne dionice dobilo je oko 4,8 milijuna građana Srbije i to NIS-a (pet), Aerodroma Nikola Tesla (jednu), Telekoma Srbija (31) i od Dioničkog fonda sedam vrijednosnica. Pripalo im je i po 1700 dinara od prodaje manjinskih paketa dionica koji bi se inače našli u Dioničkom fondu. Na Beogradskoj burzi omogućena je trgovina samo dionicama NIS-a i Aerodroma Nikola Tesla. Dionice NIS-a trenutno vrijede daleko manje od zabilježenog maksimuma.

U kolovozu 2010. godine, od kada su na Beogradskoj burzi, njihova cijena iznosila je 505 dinara, vrhunac su dosegnule u travnju 2013. kada su kupovane po 1020 dinara. S padom cijena sirove nafte došao je i pad, a krajem prošlog tjedna vrijedile su 598 dinara. Građani će, prema najavama, dobiti i vlasničke udjele u Elektroprivredi Srbije (EPS), dok će ostati bez dionica u Galenici i Jatu, koji je likvidiran, iako je to zakonom bilo predviđeno. "Dionicama Telekoma još se ne može trgovati iako su ispunjeni svi tehnički uvjeti. Nadležni iz samo njima znanih razloga nisu odobrili trgovanje tim dionicama", objašnjava Nenad Gujaničić iz Wisebrokera.

Iako nisu kotirane na tržištu i nemaju tržišnu vrijednost, očekuje se da bi njihova cijena mogla biti između 130 i 180 dinara, što znači da bi paket dionica koji su dobili građani mogao vrijediti između 4000 i 5600 dinara. U poslednjih šest godina NIS, Nikola Tesla i Telekom su isplaćivali dividende koje su dobili svi dioničari koji nisu prodavali dionice, u ukupnoj vrijednosti od oko 2130 dinara. Vrijednost dionica Dioničkog fonda, prema Gujaničićevim riječima, teško je predvidjeti jer su paketi dionica u njegovom portfelju uglavnom nelikvidni i teško ih je prodati. Zato će dionice tog fonda biti nelikvidne i ako se pojave na burzi njima će se trgovati uz velik popust u odnosu na knjigovodstvenu vrijednost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close