Većina članica EU-a suzdržana prema uspostavi jedinstvenog telekomunikcijskog tržišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. prosinac 2013. u 16:53
Thinkstock

Dodao je da je u hrvatski proračun nedavno jednokratno uplaćeno oko 300 milijuna kuna od prodaje dijela spektra, a tome treba još pridodati godišnje naknade koje operateri plaćaju.

Većina zemalja članica EU-a, među njima i Hrvatska, imaju prilične rezerve prema prijedlogu Europske komisije za uspostavljanje jedinstvenog telekomunikacijskog tržišta jer bi to moglo značiti opstanak samo najvećih operatera i smanjene porezne prihode nacionalnih država, rekao je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

"Većina članica je izrazila određeno neslaganje s tim prijedlogom, među njima je i Hrvatska. Smatramo i da sadašnje zakonodavstvo daje dosta široki okvir, osobito u pogledu radio-frekvencijskog spektra, gdje nacionalne države prodajom toga spektra imaju velike prihode za svoje proračune", rekao je ministar Hajdaš Dončić, komentirajući glavnu temu sastanka Vijeća za promet, telekomunikaciju i energiju.

Dodao je da je u hrvatski proračun nedavno jednokratno uplaćeno oko 300 milijuna kuna od prodaje dijela spektra, a tome treba još pridodati godišnje naknade koje operateri plaćaju.

"Nekim prijedlozima Komisije pokušava se uvesti, neću reći monopol ili duopol, ali manji broj operatera, što bi u konačnici rezutiralo time da bi nacionalne države imale manje prihoda od poreza na dobit. Ali, većina članica nije sklona toj ideji i vjerujem da će ta priča završiti onako kako to želi većina, a to je da nacionalna zakonodavstva i nacionalni regulatori imaju najvažniju, krucijalnu ulogu u razvoju telekomunikacijskog sektora. Pri tome podržavamo punu zaštitu potrošača", rekao je hrvatski ministar.

Komisija je u rujnu ove godine objavila prijedlog o uspostavi jedinstvenog telekomunicijskog tržišta. Taj prijedlog iz rujna Komisija je predstavila kao svoj najambiciozniji plan u proteklih 26 godina reforme telekomunikacijskog tržišta. Zakonodavni paket "Povezani kontinent" trebao bi, po Komisiji, smanjiti naknade potrošača, birokraciju povezanu s operaterima, a korisnicima i pružateljima usluga donijeti nova prava, kako bi Europa opet postala predvodnik u digitalnom svijetu.

Prijedlog uključuje planove za mobilnu telefoniju bez roaminga u cijeloj Uniji, pojednostavljena pravila za operatere radi većeg ulaganja i širenja preko granica, zaštitu neutralnosti interneta prvi put u cijeloj Europi i ukidanje naknada za međunarodne pozive unutar Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close