Veći porezi za strane lance potkopavaju jedinstvo EU tržišta

Autor: Sergej Novosel Vučković , 03. listopad 2016. u 22:00
Veliki trgovački lanci dobivaju bitku s malima/PIXSELL

Poljaci žele progresivnom ratom pomoći domaćim malim poduzetnicima, EU kaže da se tako ne smije.

Poljska država sjetila se zaštititi domaće trgovce nametanjem novih poreza velikim inozemnim lancima, čime je, čini se, otkopala nove ratne sjekire u odnosima s Europskom komisijom (EK), koja je zemlju odmah upozorila da potkopava stabilnost jedinstvenog unutarnjeg EU tržišta. Varšava nije usamljena u takvim protekcionističkim potezima – Mađarska je od srpnja poreznim izmjenama htjela otežati stranim trgovcima, Rumunjska i Slovačka zakonski od supermarketa traže da prodaju više domaćih proizvoda, Bugarska da sve deklaracije, ne samo naljepnice na artiklima budu i na bugarskom jeziku.

"Zabrinuti smo zbog težnji koje mogu predstavljati i kršenja europskih pravila o državnoj pomoći i ideji jednoga zajedničkog tržišta, pokaže li se točnim da vlade nepravedno daju prednost domaćim poslovima", kažu u EK-u, koja je pokrenula temeljitu istragu radi utvrđivanja poljske uloge u favoriziranju trgovaca. Tamošnji ministar financija Paweł Szałamacha promptno je uzvratio: "Suspendirat ćemo ovu poreznu stopu u trenu, no razmislit ćemo od 1. siječnja 2017. uvesti i novi namet za velike trgovce, jer ovo što Bruxelles traži je uspjeh lobista". Poljaci ističu da EU ide na ruku velikim multinacionalnim kompanijama, a na štetu manjih, domaćih poduzetnika.

"Velikima se pomaže, a nisu platili ni zlota poreza u Poljskoj. Ustanovi li Komisija da su naša porezna rješenja ilegalna, žalit ćemo se i Europskom sudu pravde", kaže Szałamacha. Komisija je na osnovu prve procjene nakon istrage odgovorila da progresivna porezna rata nije opravdana logikom samog poljskoga poreznog sustava, a to je prikupljanje sredstava za državni proračun. "Još nije objašnjeno zašto bi veliki strani trgovački lanci trebali biti oporezivani različito od manjih igrača, a u svjetlu ciljeva koji se postižu porezima", smatraju u Bruxellesu, koji istočne članice EU upozorava i da paze s primjenom mjera koje bi strance omele u kupovini zemljišta u tim zemljama.

Komentirajte prvi

New Report

Close