Veće trošarine srušile prodaju cigareta 20%

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2017. u 14:24
Najprodavaniji brendovi cigareta skuplji su u Crnoj Gori nego u zemljama regije/Borna Filić/PIXSELL

Novo povećanje nameta na duhan u CG očekuje se već u siječnju 2018., zatim u istom mjesecu 2019.

Nakon uvođenja novih trošarina na duhan u Crnoj Gori, što je povećalo cijenu pakiranja cigareta za oko 30 centi, promet cigareta u legalnom prometu u Podgorici pao je za oko 20 posto, rekao je Vijestima izvršni direktor kompanije Plus Prokopije Perić.

Plus je najveći distributer duhanskih proizvoda u Crnoj Gori s udjelom od oko 50 posto u ukupnoj potrošnji i prodaje cigarete stranih kompanija Japan Tabacco Intenacional, Bulgartabac Holdind, Tvornice duhana Sarajevo, Monus Trocadero& FM Co i Tvornice duhana Udbina.  Zakon o povećanju trošarina stupio je na snagu 1. kolovoza, a distrubuteri i prodavači su završili s povećanjima maloprodajnih cijena do 21. kolovoza. Novo povećanje trošarina slijedi već u siječnju 2018. za još 40 centi, pa u siječnju 2019. za još 50 centi.

"Ukupan pad prodaje u Podgorici koji je već vidljiv iznosi 20 posto u odnosu na razdoblje prije poskupljenja. Pad prodaje rezanog duhana još je veći zbog prekomjernog povećanja trošarine te iznosi čak 70 posto", naveo je Perić, dodajući da je rano donositi zaključke zbog utjecaja ljetnje sezone koja amortizira pad prodaje u Crnoj Gori. Cijene nekih od najprodavaniji brendova cigareta veće su u Crnoj Gori nego u zemljama regije, što otvara prostor za krijumčarenje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close