‘Valja biti svjestan da svaka politička izjava ima svoju reakciju’

Autor: Agencija VLM , 11. listopad 2012. u 08:14
Boris Tadić (EPA)

Tadić drži kako je izvješće EK negativno, ali i upozorava kako Izvješće o napretku i Strategija o proširenju ističe očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova.

'Naglašavanje pitanja teritorijalnog integriteta Kosova u danas objavljenim dokumentima EU dolazi nesumnjivo kao posljedica izjava dužnosnika aktualnih vlasti u Beogradu koji su, evo i ovih dana, govorili kako treba doći do podjele Kosova. Dijalog s Prištinom nikako ne treba dovoditi u pitanje i svaka ideja o odustajanju vratit će nam se kao bumerang. Ne treba davati neodmjerene izjave', rekao je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić u razgovoru za sutrašnje izdanje beogradskog dnevnika Danas i podsjeća kako je za vrijeme njegova mandata Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU.

Tadić drži kako je izvješće EK negativno, ali i upozorava kako Izvješće o napretku i Strategija o proširenju ističe očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova. "To je novi moment s kojim se suočavamo. S druge strane, i u prošlosti smo imali zahtjeve za dobrosusjedskim odnosima, koje Srbija nikako nije tumačila niti treba tumačiti kao tretiranje Srbije i Kosova kao dvije odvojene zemlje, iako to neke zemlje Unije očekuju. S druge strane, ima zemalja u EU koje nisu niti će priznati neovisnost Kosova i podupirale su ovakvu poziciju Srbije. Sada, naglašavanje pitanja teritorijalnog integriteta dolazi nesumnjivo kao posljedica izjava dužnosnika u Srbiji o podjeli Kosova. Kao reakcija na to dolazi viši standard našeg odnosa prema tom pitanju", pojasnio je Tadić i dodao kako "valja biti svjestan da svaka politička izjava ima svoju reakciju i zbog toga je važno biti svjestan da svaki stav naših državnih dužnosnika, ne samo o Kosovu već i o Srebrenici, o ratu na prostoru bivše Jugoslavije, ima svoje kumulativno djelovanje i može opteretiti Srbiju u procesu europskih integracija".

Komentirajte prvi

New Report

Close