Vađenje i prerada srpskog bakra u rukama Kineza

Autor: Poslovni dnevnik , 01. siječanj 2019. u 22:00
Procjenjuje se da nalazište Čukaru Peki, uz bakar, krije 70 tona zlata/Goran Kovačić/PIXSELL

Dioničari Nevsuna prodali su Kinezima oko 89,37 posto od ukupnog broja dionica kompanije za 1,6 milijardi dolara.

Kineska kompanija Zijin Mining uspješno je obavila nadmetanje za dionice kanadske kompanije Nevsun koja razvija projekt Čukaru Peki u Boru, u Srbiji, priopćile su te dvije kompanije.

Dioničari Nevsuna prodali su oko 89,37 posto od ukupnog broja dionica kompanije, a Zijin ih je preuzeo preko svoje podružnice i platit će ukupno 1,66 milijardi dolara u roku od tri dana. Nevsun je vodeća kompanija srednje veličine koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje preko kompanije Rakita Exploration. Trenutno provodi projekt Čukaru Peki u Boru, gdje se nalazi veliko nalazište bakra. Ima i rudnik bakra i cinka u Eritreji.

Od eksploatacije rudnika država Srbija ubirala bi pet posto neto prihoda za korištenje mineralnih sirovina i dodatnih 15 posto za porez, prenosi Tanjug. Očekuje se da će taj novi rudnik biti eksploatiran 15 godina i da će se za to vrijeme dobiti oko milijun tona bakra i gotovo 70 tona zlata. Prema preliminarnoj ekonomskoj studiji vrijednost ležišta kod Bora procjenjuje se na oko sedam milijardi dolara. "Vrlo smo zadovoljni što smo kupili Nevsun i nastavit ćemo održavati čvrsto opredjeljenje kompanije u primjeni sigurnih, učinkovitih i održivih praksi u rudarstvu", izjavio je Chen Jinghe, predsjednik kompanije Zijin.

"Također ćemo raditi s našim partnerima u Eritreji kako bismo dodatno produžili radni vijek rudnika i istražili nova ležišta. U okviru projekta Čukaru Peki u Srbiji namjeravamo brzo razviti gornju zonu i uvesti je u proizvodnju što je prije moguće", rekao je Chen. Peter Kukielsk, direktor Nevsuna, zahvalio je u ime Odbora direktora Nevsuna, dioničarima, partnerima i rukovodećem timu za ostvarivanje ovog izuzetnog ishoda za dioničare te kompanije.

U skladu s važećim kanadskim zakonima o vrijednosnicama, Zijin je za 10 dana produžio razdoblje koje je na raspolaganju dioničarima Nevsuna da ponude svoje preostale dionice, a krajnji roka istječe 7. siječnja ove godine. Dioničari koji ponude svoje dionice kompanije Nevsun u produženom razdoblju dobit će isti iznos od šest dolara po dionici, navedeno je u priopćenju. Kineska kompanija Zijin je 18. prosinca službeno preuzela Rudarsko-topionički bazen (RTB) Bor i uplatila 350 milijuna dolara za dokapitalizaciju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close