Vaba banka zatražila od HNB-a suglasnost za indirektni ulazak kineskog ulagača

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. prosinac 2016. u 14:33
Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Iz Vabe ističu da se radi o indirektnom stjecanju kvalificiranog udjela, putem stjecanja 50-postotnog udjela u J&T Finance Group, koja je 100-postotni vlasnik J&T Banke, odnosno većinskog, 82,55-postotnog vlasnika Vaba banke.

Varaždinska Vaba banka izvijestila je u utorak da je od Hrvatske narodne banke (HNB) zatražila prethodnu suglasnost za stjecanje vlasničkog udjela u toj banci od strane kineskih investitora – društava CEFC Hainan International Holding i CEFC Shanghai International Group.

Iz Vabe ističu da se radi o indirektnom stjecanju kvalificiranog udjela, putem stjecanja 50-postotnog udjela u J&T Finance Group, koja je 100-postotni vlasnik J&T Banke, odnosno većinskog, 82,55-postotnog vlasnika Vaba banke.

Češka J&T banka u Vaba banku je ušla sredinom 2014. godine, kada je dokapitalizacijom u iznosu od 75 milijuna kuna stekla 58,33 posto vlasništva u Vaba banci. J&T banka je Vaba banku dokapitalizirala u dva navrata tijekom 2015. godine (u siječnju i rujnu) te je time svoj vlasnički udio povećala na 76,81 posto. 

Sredinom srpnja J&T banka provela je i treću dokapitalizaciju te varaždinske banke, i to sa 76 milijuna kuna, čime je temeljni kapital Vaba banke povećan na 307,1 milijun kuna, a vlasnički udio J&T banke je porastao na 82,55 posto.

 Prema privremenim nerevidiranim podacima koje je nedavno objavila Hrvatska narodna banka (HNB), Vaba banka je jedna od sedam banaka koje su za prvih devet mjeseci ove godine iskazale bruto gubitak iz poslovanja, i to u iznosu višem od 64 milijuna kuna. Riječ je o banci koja s imovinom vrijednom 1,7 milardi kuna, što čini udio od 0,43 posto u ukupnoj imovini hrvatskih banaka, zauzima 18. mjesto među 27 banaka koliko ih trenutno posluje u Hrvatskoj.  

Komentirajte prvi

New Report

Close