Uzlet slovenskih kompanija

Autor: Poslovni dnevnik , 03. prosinac 2017. u 22:00
Čista dobit 11 analiziranih kompanija jedna je od najviših u proteklom desetljeću, iznosila je čak 357 milijuna eura/FOTOLIA

Stanje na burzi ne slijedi poslovne rezultate tvrtki jer je većina dionica posljednjih mjeseci izgubila vrijednost.

Portal Siol.net analizirao je poslovanje najvećih slovenskih kompanija, Petrola, Mercatora, Gorenja, Krke i sedam drugih u prvih devet mjeseci ove godine.

Prema općoj ocjeni, visoki gospodarski rast u glavnim trgovinskim partnerima Slovenije i daljnje jačanje domaćeg tržišta i dalje "voze slovenski gospodarski motor". Povećava se proizvodnja u prerađivačkim djelatnostima, pogotovo u onim izvozno orijentiranim, jača građevinarstvo, dok se privatna potrošnja intenzivira smanjenjem nezaposlenosti i rastom plaća.

Izuzetak samo – Mercator
Obujam prihoda od prodaje u analiziranim kompanijama povećava se, kao i dobit, a velik dio preteklih sredstava koristi se za smanjenje zaduženosti i nove investicije. Međutim, stanje na burzi ne slijedi poslovne rezultate kompanija jer je većina dionica posljednjih mjeseci izgubila vrijednost. Analizirane kompanije prodajom ostavaruju više od 11 milijardi eura prihoda godišnje i zapošljavaju više od 60 tisuća ljudi, od kojih je većina u Sloveniji.

Prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci iznosili su 8,9 milijardi eura i bili su 10 posto veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prosjeku su tvrtke postigle prosječan rast od sedam posto. Povećanjem obujma poslovanja mogu se pohvaliti sve velike kompanije osim Mercatoru, koji je morao prodati neke trgovine u Srbiji. Obujam prihoda je najviši u povijesti, čak i ako se ne uzme u obzir Petrol zbog više cijene goriva i neke kompanije koje su prodale pojedine aktivnosti i povlačile se s inozemnih tržišta kao što su Mercator, Telekom i Intereuropa.

Nove velike investicije
Čista dobit je jedna od najviših u proteklom desetljeću, iznosila je 357 milijuna eura i povećala se za 25 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2016. Značajno veća dobit ostvarena je u svim kompanijama osim osiguravajućim društvima Triglav i Save Re, pogođenim prirodnim nepogodama. U promatranom razdoblju kompanije su u rast proizvodnje i moderniziraciju te širenje na inozemna tržišta uložile 374 milijuna eura. Najveći ulagači su Telekom Slovenije (90 milijuna eura), Krka (80 milijuna eura) i Gorenje (53 milijuna eura). Kompanije su imala financijske obveze od 2,3 milijarde eura, što je četiri posto manje nego 2016. godine. 

Uspješni u EU

Zdravije gospodarstvo
Slovenija je 15. među zemljama EU kada je riječ o zdravlju gospodarstva, dok je lani bila na 16. mjestu. Prema napretku u prilagodbi malo je pala i sada je na 12. mjestu, prema istraživanju Euro Plus Monitor kojeg su proveli Lisbon Council i njemačka banka Berenberg.

Komentirajte prvi

New Report

Close