Uvoznici duhana povlašteni

Autor: Poslovni dnevnik , 07. svibanj 2017. u 21:59
Srpski proizvođači duhana traže da ih se oslobodi PDV-a ili poreza na imovinu/Tomislav Miletić/PIXSELL

Proizvodnja duhana u Srbiji pada zbog uvoza oslobođenog carine koji je od 2014. do 2016. povećan 160%.

Proizvodnja duhana u Srbiji neće moći opstati ako uvoznici duhana i dalje budu u povlaštenom položaju, upozorili su krajem prošlog tjedan članovi Grupacije proizvođača i prerađivača duhana u Privrednoj komori Srbije (PKS), javlja agencija Beta.

Direktor kompanija Tabex Nenad Tubić rekao je da su uvoznici duhana oslobođeni carinskih taksi, te je uvoz duhana u 2016. godini povećan za 160% u odnosu na 2014. godinu.

"Domaća proizvodnja duhana je posljednjih godina izrazito pala, a smanjio se i broj proizvođača, jer su uvoznici u startu u boljem položaju i mi ne možemo konkurirati njihovim cijenama na tržištu", istaknuo je Tubić. Prema njegovim riječima, cilj proizvođača duhana nije da se uvoznicima nametnu nova davanja, već da budu izjednačeni s njima kako bi bili konkurentni. Direktor kompanije Copex Đorđo Radojičić rekao je da je njihova ideja da nitko ne bude privilegiran različitim zakonskim rješenjima.

"Neki od načina izjednačavanja uvjeta su, na primjer, oslobađanje domaćih proizvođača od poreza na dodanu vrednost ili na imovinu", naveo je Radojičić. Direktor tvrtke Duhan iz Ljubovije Milan Živković rekao je da treba suzbijati sivo tržište proizvodnje duhana i da je to moguće uraditi kroz davanje premija. "Kada su ukinute premije, koje su bile regulatorni čimbenik, tada je počela proizvodnja duhana na sivom tržištu, i ako se to ponovno uvede onda nam neće trebati nikakav drugi sustav nadzora", rekao je Živković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close