Uvoz govedine prepreka za najprofitabilniji EU sporazum

Autor: Tomislav Pili , 21. studeni 2017. u 22:00
Posljednja runda pregovora s Mercosurom nije donijela napredak/ Thinkstock

Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj nezadovoljni su što je europska ponuda za bescarinski uvoz pala sa 100.000 na 70.000 tona.

Spor oko kvota za uvoz govedine stoji na putu dogovora o potencijalno najlukrativnijem trgovinskom sporazumu koji je Europska unija ikada sklopila.

Posljednja runda pregovora o slobodnoj trgovini EU-a i Mercosura – organizacije koju čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj – održana prošloga tjedna nije se dotakla ni pitanja pristupa tržištu, ključnog dijela svakog trgovinskog sporazuma. Inače, pregovori uz prekide traju već 17 godina, a predviđeno je da sporazum bude sklopljen do početka prosinca. Kako piše Reuters, u to malo tko vjeruje jer nije riješen glavni problem – kvota bescarinskog uvoza južnoameričke govedine na europsko tržište.

Predstavnici Mercosura nezadovoljni su što Europa stupnjevito smanjuje kvotu koju nudi u pregovorima. Tako je sa 100.000 tona iz 2004. europska ponuda ove godine pala na 70.000 tona. No, Francuska i Irska smatraju da je i ova kvota previsoka. Ministar trgovine Jean-Baptiste Lemoyne ističe kako EU prvo mora utvrditi ukupnu količinu uvozne govedine koju europsko tržište može prihvatiti, imajući u vidu pregovore o slobodnoj trgovini s Meksikom i Australijom, također proizvođačima te vrste mesa.

Francusko viđenje dijele i Belgija, Rumunjska te Slovenija. Irci se pak pribojavaju britanskog uvođenja carina na europsko meso nakon Brexita jer polovica irskog izvoza govedine odlazi u Britaniju. Predstavnici mesne industrije ističu i kako je potražnja za crvenim mesom u Europi opala 10 posto u posljednjih deset godina. 

Dogovor Europe i Irana

Olakšan izvoz mesa
Europski izvoz govedine i ovčjeg mesa u Iran uskoro će biti znatno olakšan, nakon što ta zemlja usvoji sustav zdravstvenog certifikata za izvoz iz svih zemalja članica EU. Ovaj jedinstveni certifikacijski sustav će u prvom redu biti dostupan onim državama članicama koje su trenutno ovlaštene za izvoz i proširit će se na ostatak Unije na temelju priznavanja sustava EU u cjelini. Očekuje se da će novi aranžmani biti uspostavljeni tijekom prve polovice 2018. godine, smanjujući birokraciju i troškove za izvoznike. Europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan izjavio je kako je potvrda trenutnog napretka u tim područjima jasna demonstracija zajedničkog opredjeljenja za otvaranje tržišta te povećanja trgovine između EU i Irana. "Uvjeren sam u značajne šanse za izvoz govedine i ovčjeg mesa iz EU na iransko tržište od 80 milijuna potrošača", kazao je Hogan.

Komentirajte prvi

New Report

Close