Uvoz cvijeća u BiH 28 puta veći od izvoza

Autor: Poslovni dnevnik , 06. studeni 2018. u 21:59
Foto: Getty Images

Cvijeće se najviše uvozi iz Nizozemske, Italije, Austrije i Mađarske, a izvozi u Hrvatsku.

Proizvodnja i izvoz cvijeća iz BiH i dalje su znatno manji u odnosu na uvoz, koji je u devet mjeseci ove godine 28 puta vrijedniji od izvoza. Uvozi se svježe i suho cvijeće, cvjetni pupoljci, lišće, grane, trava, mahovina i lišaj, pišu Nezavisne novine.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, za devet mjeseci uvezeno je 728.872 kilograma cvijeća, vrijednih oko 4,9 mil. KM (oko 19,6 mil. kuna). U istom razdoblju BiH je izvezla 181.604 kilograma cvijeća, ukupne vrijednosti oko 172.151 KM. “Cvijeće je najvećim dijelom uvezeno iz Nizozemske i Italije, te iz Austrije, Mađarke, Srbije i Njemačke”, rekli su iz UIO BiH. Prema podacima Uprave, BiH cvijeće najviše izvozi u Hrvatsku, i to rezano cvijeće i cvjetne pupoljke, dok se lišće, grane i mahovina najviše izvoze u Njemačku, Italiju i nešto manje u Crnu Goru i Makedoniju.

Predrag Ćetojević, predsjednik Udruženja registriranih proizvođača i prodavača sadnog materijala i vlasnik tvrtke Lotus, koja se bavi proizvodnjom i prodajom cvijeća, kaže da je u RS registrirano samo nekoliko proizvođača cvijeća, a na svakog od njih dođe stotinjak neprijavljenih. On dodaje da je ranije više cvijeća plasirano u zemlje regije, a najviše u Hrvatsku.

Komentirajte prvi

New Report

Close