Uvodi se cestarina za čitavu Europsku uniju?

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2014. u 10:28
Foto: Thinkstock

Nedavno je i francuska ministrica za okoliš i energetiku Ségolène Royal najavila naplatu cestarina za strana teretna vozila čak i ako ona ne koriste autocestu, nego opterećuju lokalne prometnice.

Bavarski kršćanski demokrati se uoči izbora za Europski parlament zalažu za uvođenje cestarina za osobna vozila i u Njemačkoj. Naime, u interesu im je da samo stranci plaćaju cestarinu, zbog čega se planira uvođenje vinjeta, piše Deutsche Welle.

CSU se zalaže da cestarinu plaćaju "samo stranci" no kako je to praktično nemoguće uskladiti s propisima Europske unije, razmišlja se o uvođenju vinjeta gdje bi se onda za taj iznos smanjio porez na osobna vozila kojeg plaćaju Nijemci. Stanovnici Bavarske se ljute što gotovo čitav promet Europe teče po njihovim cestama i za vrijeme godišnjih odmora tamo redovito nastaju prometni zastoji od nekoliko  kilometara. Iako u tim kolonama ima i mnogo vozila drugih zemalja, Bavarci od svega toga nemaju gotovo ništa.  

Ministar prometa Alexander Dobrindt koji je član bavarskog CSU-a je najavio kako će takva cestarina "za strance" doći veoma skoro, možda već 2016. godine. Osim Njemačke, nedavno je i francuska ministrica za okoliš i energetiku Ségolène Royal najavila naplatu cestarina za strana teretna vozila čak i ako ona ne koriste autocestu, nego opterećuju lokalne prometnice. Zbog navedenoga Günter Oettinger, iz kršćanskih demokrata,  se u razgovoru za list Welt am Sontag založio za zajedničku, europsku cestarinu koja bi onda vrijedila za sve zemlje Europske unije.

Njegova ideja nije naišla na osobito razumijevanje, čak ni među političarima bavarskih kršćanskih socijalista (CSU). Oni procjenjuju kako bi trebalo dugo čekati da se sve zemlje Europske unije dogovore oko zajedničkih normi i standarda naplate cestarine.

Komentirajte prvi

New Report

Close