Uvode potpunu zabranu plastičnih vrećica, prijete kazne do 100.000 eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. studeni 2019. u 14:14
Foto: Getty Images

Zabrana bi trebala uroditi time da upotreba vrećica bude smanjena na nulu.

Njemačka vlada donijela je zakon o zabrani plastičnih vrećica u maloprodaji s iznimkama za vrećice za voće i povrće, priopćeno je u srijedu.

„Plastične vrećice su simbol za uludo trošenje izvora. Za njihovu proizvodnju je potrebna nafta, a u upotrebi su svega nekoliko minuta. A često završe i u prirodi, gdje su potrebne godine da se razgrade“, izjavila je njemačka ministrica okoliša Svenja Schulze (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) prilikom predstavljanja zakona u srijedu.

Ona je objasnila kako se upotreba plastičnih vrećica od 2016., kada su vlada i predstavnici maloprodaje postigli dogovor o smanjenu upotrebe plastičnih vrećica, drastično smanjila i to sa 70 vrećica po glavi stanovnika u 2015. na 20 u 2018. godini.

"Zabrana bi trebala uroditi time da upotreba vrećica bude smanjena na nulu“, objasnila je Schulze.

Zabrana se ne odnosi na vrećice debljine manje od 15 mikrometra, što se odnosi na one vrećice koje se u maloprodaji upotrebljavaju za pakiranje voća i povrća.

Kako je objasnila ministrica, od zabrane za ove vrste vrećica se odustalo zbog toga jer bi dodatno industrijsko pakiranje voća i povrća izazvalo još veću gomilu plastičnog otpada.

Od zabrane su izuzete i vrećice za smeće.

U slučaju nepoštivanja zakona predviđene su kazne do 100.000 eura.

Odluku vlada još mora potvrditi i njemački parlament, Bundestag.

Komentirajte prvi

New Report

Close