Uvjet za vrlo povoljne kredite OTP banke u Vojvodini ostaje dvojno državljanstvo, srpsko i mađarsko

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2017. u 21:59
Na natječaj se prijavilo 36 vojvođanskih poduzetnika i poljoprivrednika, Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Orbanov cilj je ekonomsko jačanje Mađara u Srbiji da se ne bi iseljavali u Mađarsku.

Preduvjet za sudjelovanje na natječajima poduzetnika i poljoprivrednika za vrlo povoljne kredite koje u Vojvodini dodjeljuje vlada Mađarske preko Fundacije Prosperitati i OTP banke jeste dvojno mađarsko-srpsko državljanstvo.

To je potvrdio Večernjim novostima Balint Juhas, upravitelj Fundacije Prosperitati koja je registrirana i u Srbiji i koja će zajedno s OTP bankom u sljedeće tri godine dodijeliti ukupno 160 milijuna eura pod vrlo povoljnim uvjetima koje je vlada Mađarske na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom namijenila za ekonomsko jačanje vojvođanskih Mađara. “Preduvjet za apliciranje na natječajima Fundacije je da jedan od vlasnika tvrtke i mađarsko i srpsko državljanstvo, da zapošljava većinom pripadnike mađarske zajednice i da ima sjedište na području Vojvodine”, objasnio je Juhas.

Prema njegovim riječima, Fundacija Prosperitati posluje transparentno i u skladu s pravnim propisima Srbije, a također prati i regulativu Mađarske i Europske unije. Fundacija je 13. studenoga 2016. godine raspisala dva natječaja za kombinirano financiranje projekata u području poljoprivrede i industrijske proizvodnje. Do krajnjeg roka 31. siječnja 2017. godine pristiglo je ukupno 36 aplikacija.

Procedura podrazumijeva da pristigle aplikacije koje ispunjavaju uvjete natječaja analiziraju po jedan stručnjak iz Mađarske i jedan iz Srbije, a potom se prosljeđuju OTP banci gde se radi bodovna rang-lista.

Šandor Egereši, visoki dužnosnik SVM-a, najutjecajnije stranke Mađara u Vojvodini koja je i posrednik u kreditiranju, kaže, za Večernje novosti da je cilj Mađarske da ekonomski ojača sunarodnjake u Vojvodini da bi ostali u Srbiji, umjesto da se iseljavaju što im je omogućeno dvojnim državljanstvom. “Istina je da pravo na kredite imaju Mađari, ali od toga ima veliku korist i cijela Srbija, jer oni kupuju strojeve ovde i plaćaju porez”, kaže Egereši.      

Komentirajte prvi

New Report

Close