Grci su rekli ‘NE’ kreditorima: ‘Nismo podlegli ucjenama’

Autor: Poslovni.hr/H , 05. srpanj 2015. u 20:00
Foto: Reuters

Grci su slave na ulicama Atene, ali i na ulicama drugih grčkih gradova.

Grčko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je konačne rezultate pa je tako nakon svih prebrojanih glasova, odnosno njih 100 posto, opcija "ne" dobila 61,31 posto glasova, a "da" 38,69 posto. Odnose snaga možete pratiti na stranicama grčkog Ministarstva unutarnjih poslova.

Grčka bi mogla u roku od 24 sata postići dogovor s vjerovnicima, to je procjena grčkog ministra financija Janisa Varufakisa.

Grčko 'ne' veliko je 'da' demokratskoj Europi, rekao je u nedjelju grčki ministar financija Janis Varufakis pošto je Grčka na referendumu glasala protiv europskih mjera štednje.

"Današnji 'ne' veliko je 'da' za demokratsku Europu. Od sutra s ovim hrabrim glasom 'ne' pozvat ćemo svoje partnere da pronađemo zajedničko stajalište", rekao je Varufakis jer nakon više od polovine prebrojanih glasova s grčkog referenduma više nema nikakve dvojbe da je uvjerljiva većina birača poslušala premijera Aleksisa Ciprasa i usprotivila se zahtjevima međunarodnih i europskih kreditora.

Grci, rekao je Cipras prije tjedan dana najavljujući referendum, moraju uzeti sudbinu u svoje ruke i poslati zvučnu demokratsku poruku europskoj i globalnoj zajednici. I očito su ga poslušali. Iako je niz anketa uoči referenduma ukazivalo na jako tijesnu utrku jer su sva ispitivanja javnoga mnijenja na jednu ili drugu stranu bila u granicama statističke pogreške, rezultati su iznenađujuće uvjerljivo na strani tabora "oxi" (ne).

Ovakav ishod referenduma velika je pobjeda grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, koji je pozvao na glasovanje "protiv" nazvavši prijedlog vjerovnika "poniženjem" i ultimatumom".

Grčki ministar obrane Panos Kamenos u nedjelju je prvi iz vlade reagirao na najavu ovakvog rezultata i na svom Twitteru napisao da je "grčki narod dokazao da nije podlegao ucjenama".

Proeuropske stranke i političari iz eurozone upozorili su da glasovanje "protiv" biti prepreka u pregovorima s vjerovnicima i usmjeriti Grčku na put izlaska iz eurozone.

Grčka središnja banka u nedjelju će poslati zahtjev Europskoj središnjoj banci da grčkim bankama podigne razina hitne pomoći za likvidnost (ELA), rekao je glasnogovornik grčke vlade.

"Grčka narodna banka danas će uputiti taj zahtjev i vjerujemo da imamo valjane temelje da se ELA podigne. Nema razloga da se likvidnost ne poveća", rekao je Gabriel Sakelaridis za televiziju ANT1, a prenosi Reuters.

Po njegovim riječima, piše France Presse, "inicijative za postizanje dogovora" Atene i kreditora "intenzivirat će se još večeras", pošto su Grci, čini se, na referendumu poslušali vladu i glasali protiv uvjeta međunarodnih kreditora.

Podsjetimo, Grci su u nedjelju birali hoće li prihvatiti dodatne restriktivne mjere štednje, u zamjenu za stranu financijsku pomoć za spašavanja gospodarstva. Odaziv na referendumu bio je solidan, glasalo je oko 35 posto upisanih birača.

Do referenduma je došlo nakon pet mjeseci u konačnici neuspješnih pregovora između grčke vlade, koju je krajem siječnja formirala radikalna ljevica Syrize Alexisa Tsiprasa, i vjerovnika EU, MMF i ECB.

Oni su Grčkoj od 2010. godine odobrili 240 milijarda eura pomoći ili obećanja o posudbi, ali ništa nisu isplatili unazad gotovo godinu dana jer vlada odbija zauzvrat pristati na reforme koje smatra socijalno prezahtjevnim.

Nakon bezbroj neuspjeha u pregovorima, Tsipras je u noći 27. lipnja najavio referendum. Grčka više nije pod nikakvim programom pomoći od 30. lipnja navečer.

 

Komentari (14)
Pogledajte sve

@Inverter

Mislim da nisi shvatio sto sam napisao.

Dakle, stacionaran u smislu da varijacija prvog derivata ide prema nuli ili prosjeku serije. To opet znaci da je r<1.

Ajmo da cujemo tvoje misljenje. Ti si "quant" 🙂

Inace, u bihevioranoj znanosti se zove self serving bias.

Natrag u skolu.

Ne hvala, odustao sam od indoktrinacije i zaglupljivanja i okrenuo samoedukaciji.


Zanimljiva teza. Zasto bi euro pao nakon odlaska Grcke? Jedino sto vidim je jacanje.

Onda ne vidiš dobro.
[/quote] hahahaahah,,sad vidim domacica sto pise…uvijek kontra trzista [emo_smijeh][emo_smijeh][emo_smijeh] ostavi se tk ,,nije to za tebe


Zanimljiva teza. Zasto bi euro pao nakon odlaska Grcke? Jedino sto vidim je jacanje.

Onda ne vidiš dobro.
[/quote]

Porast varijacije ali ne i promjena trenda. I dalje je stacionaran. Natrag u skolu.

New Report

Close