Usporava industrija srednje Europe

Autor: Tomislav Pili , 02. listopad 2018. u 21:59
Negativni utjecaj trgovinskih napetosti/REUTERS

Manje narudžbe u Njemačkoj odražavaju se na Češku, Poljsku i Mađarsku.

Podaci o industrijskoj proizvodnji u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj pokazuju kako se gospodarstva srednje Europe suočavaju s "hlađenjem" zbog usporavanja rasta njemačke industrije uslijed trgovinskih napetosti.

Podaci o indeksu menadžera nabave u Češkoj objavljeni početkom tjedna pokazali su njegovu najnižu vrijednost od studenog 2016. godine dok je rast industrijskih narudžbi najslabiji u dvije godine.

Industrijske narudžbe u Poljskoj u rujnu su prvi put pale nakon dvije godine. IHS Makit indeks menadžera nabave za Poljsku u rujnu je pao na 50,5 bodova dok je u kolovozu iznosio 51,4 boda.

Analitičari u anketi Reutersa očekivali su vrijednost od 51,5 bodova. U Mađarskoj je PMI indeks pao sa 56 bodova u kolovozu na 53,8 bodova. "Industrijska proizvodnja oslabila je u Njemačkoj i to se počelo prelijevati na manju industrijsku aktivnost u srednjoj Europi.

To podržava naše prognoze da će rast širom regije nastaviti usporavati tijekom idućih tromjesečja", navode analitičari Capital Economicsa. Njemačka će ove godine rasti 1,7, a ne 2,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close