Uspon ‘petrojuana’ zbog sankcija Iranu

Autor: Poslovni.hr , 13. svibanj 2018. u 22:01
Kina je u ožujku pokrenula naftnu burzu, Foto: Reuters

Kina može ojačati važnost valute.

Američka odluka o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu najviše će koristiti Kini jer će poduprijeti njezin zahtjev da uvezenu naftu plaća u juanima, drže stručnjaci za valute. Cilj je sankcija ograničiti trgovinu iranskom naftom na međunarodnim tržištima, iako će njihov utjecaj na velike azijske kupce, uključujući Kinu, vjerojatno biti ograničen budući da će oni po svemu sudeći nastaviti kupovati naftu od Irana, napominje Reuters.

Kina će imati koristi od takvog razvoja događaja uspije li iskoristiti svoju poziciju najvećeg uvoznika nafte u svijetu kako bi ishodila plaćanje iranske nafte u juanima. Globalne cijene nafte iskazane su dolarima i njome se trguje u američkoj valuti zbog dominantne uloge američkih i londonskih tržišta. Budu li iskazane u juanima, to će Kini uštedjeti troškove konverzije valuta i potaknuti veću upotrebu juana u globalnoj financijskoj trgovini, nagrizajući u konačnici vodeću poziciju dolara.

Očekuje se da će se iranski izvoz nafte smanjiti kao i inozemna ulaganja u Iran, što će naštetiti iranskoj ekonomiji, ali i likvidnosti dolara budući da globalna trgovina naftom podupire vrijednost zelene novčanice, podsjeća Edward Al-Hussainy iz američke konzultantske tvrtke Columbia Threadneedle. To je poticaj Iranu da pokrene razgovore s kineskom središnjom bankom o sporazumu koji bi regulirao plaćanje nafte u kineskoj valuti, dodaje Al-Hussainy.

Kako bi bolje kontrolirala cijene uvezene nafte, Kina je u ožujku pokrenula naftnu burzu koja bi mogla postati referentno mjesto za trgovanje naftom u juanima i konkurent londonskom i američkom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close