Uskoro prodaja slovenskih kockarnica u vlasništvu države

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2016. u 22:01
Novim zakonom olakšat će se i poslovanje priređivačima online igara na sreću u Sloveniji, Fotolia

Izmjenama Zakona o igrama na sreću kompanije Hit dobit će novog vlasnika.

Novi slovenski prijedlog zakona o igrama na sreću, između ostalog, omogućava prodaju državne tvrtke Hit iz Nove Gorice, na čelu s Dimitrijem Picigom, a Slovenski državni holding (SDH) spreman je prodati svoj udio već ove godine, piše Dnevnik.

Slovenski državni holding prodat će svoj 20-postotni udio u Hitu i čekaju samo promjenu zakona o igrama na sreću. Petinu udjela u Hitu, koji je jedna od najvećih europskih kompanija te vrste, posjeduje Kapitalska družba, a preostale redovne dionica općine, dok DUTB u Hitu ima gotovo osam posto povlaštenih dionica. Da bi u Hit ušao strateški partner, morat će najprije uskladiti država i općina. Pri tome, Hit posluje sve bolje, prošle godine prihodi tvrtke porasli su za 15 posto, na 141 milijun eura, a neto dobit iznosila je 5,8 milijuna eura, dok je 2012. godinu je završio sa 37 milijuna eura gubitka.

Nove kockarnice uz sadašnje

Dimitrij Piciga procjenjuje da su predložene izmjene i dopune zakona bolje od trenutnog stanja, ali mnoge stvari i dalje neće biti riješene. Saloni igara na sreću dobit će mogućnost širenja u kockarnice, što znači da će moći organizirati igre uživo na kockarskim stolovima, dok su dosad mogli samo ponuditi do 200 automata za kockanje.

 

5,8milijuna eura

iznosila je neto dobit Hita 2015. godine

Uvjet je da tvrtka posjeduje kapital od najmanje četiri milijuna eura, kao neka vrst jamstva da su vlasnici koji će moći biti i stranci, financijski dovoljno jaki. Kada je riječ o dodjeli koncesija, Piciga kaže da to ne znači da će Ljubljana, u kojoj je jedini casino bankrotirao 2010. godine, ili druga mjesta dobiti kockarnice. Prema njegovim riječima može se dogoditi da će nove kockarnice biti otvorene tamo gdje su i sada, u Portorožu, Novoj Gorici i Kranjskoj Gori.

Visoki porezi na kockanje

U izmjenama zakona uklanja se odredba da priređivač igara na sreću mora imati sjedište u Sloveniji i uvjet da online kockarnice moraju imati i koncesija za “pravo” kockanje u Sloveniji. To će otvoriti tržište stranim priređivačima online igara na sreću, koje će moći podnijeti zahtjev za izdavanje koncesije i ponuditi igre putem interneta u Sloveniji.

Odvjetnik Blaž Mrva, koji zastupa veliku online kladionicu Bwin, koja je već dostupna u Sloveniji upozorava: “Za ulazak na slovensko tržišt, postoje najmanje dvije prepreke, priređivač mora imati računalni sustav prilagođen slovenskom nadzornom tijelu tako da se mogu stalno nadzirati igrači u Sloveniji. Takve tehničke prilagodbe mogu značiti vrlo visoke troškove. Drugi problem je iznos naknade za koncesiju i oporezivanje igara na sreću, a u Sloveniji, kockanje se visoko oporezuje”.
Slovensko Ministarstvo financija je posljednjih nekoliko godina u više navrata blokiran web stranice pružatelja usluga online igara na sreću, kao što su Bwin, Bet-at-home.com, Sportingbet, Expekt i drugima, jer priređivači nisu dobili potrebne dozvole u Sloveniji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close