Uskoro bez necarinskih barijera između Srbije i BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 07. lipanj 2016. u 21:59
Roba se nepotrebno zaustavlja na granici uzimanjem uzoraka za analizu svake pošiljke

Tvrtke iz BiH godinama se žale na zadržavanje robe na granici, uzimanje previše uzoraka hrane i spore analize.

Necarinske barijere s kojima se tvrtke iz BiH susreću prilikom izvoza svojih proizvoda u Srbiju već godinama možda bi uskoro mogle postati stvar prošlosti, pišu Nezavisne novine.  Kako navode u Vanjskotrgovinskoj komori, BiH je prema Srbiji prijavila četiri necarinske barijere, i to tri službene koje su uočene prilikom izvoza pilećeg mesa, mehanički otkoštenog mesa i mlijeka, te jedna koja još nije prihvaćena kao službena, a povezena je s izvozom piva.

Necarinske barijere prijavljene su kao zadržavanja robe na granici, uzimanje uzoraka za analizu svake pošiljke, te nepriznavanja analiza akreditiranih laboratorija iz BiH. Ima slučajeva da se pri izvozu visokokvarljive robe, poput mesa, uzimaju uzorci od svake pošiljke, a rezultati analiza zadržavaju robu na granici do deset dana, sve dok ona postane kvarljiva."Ovakve situacije, koje su, na žalost, vrlo česte, predstavljaju ozbiljan problem izvoznicima, a rješenje je jednostavna analiza rizika", rekli su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Da bi se ovim pojavama moglo stati na kraj u budućnosti, potvrdio je nedavni sastanak Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, s Rasimom Ljajićem, ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, čija je tema bila upravo uklanjanje necarinskih barijera u trgovini zemalja regije. Šarović je tom prigodom predočio Ljajiću pritužbe BiH kompanija koje izvoze meso peradi i barijerama na koje nailaze u Srbiji, posebno onima koje se odnose na laboratorijske analize.

Kako su Nezavisnim novinama rekli iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministri su dogovorili da nadležna ministarstva BiH i Srbije uskoro organizuju sastanak nadležnih inspekcijskih tijela dvije zemlje kako bi se uklonile barijere u vrlo razvijenoj trgovinskoj suradnji. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH rekli su da su necarinske barijere, koje se najčešće pojavljuju u trgovini između zemalja Cefte, tehničke, sanitarne i fitosanitarne te administrativne. Objašnjavaju da se tehničke barijere javljaju kao neprihvaćanja dokumenata o ocjeni usaglašenosti, odnosno događa se da su zemlje Cefte na različitim razinama usvajanja direktiva EU o tehničkim propisima, pri čemu se javljaju takvi problemi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close