Usisavač za smog čisti zagađeni gradski zrak

Autor: Poslovni.hr , 28. listopad 2013. u 11:20
Foto: www.croenergo.eu

Nizozemski dizajner Daan Roosegaarde razvio je električni usisavač koji bi potencijalno mogao usisati smog u zagađenim urbanim područjima.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / Studio Roosegaarde

Nizozemski dizajner Daan Roosegaarde razvio je električni usisavač koji bi potencijalno mogao usisati smog u zagađenim urbanim područjima. Novi usisavač koristi bakrene zavojnice uz pomoć kojih se stvara elektrostatsko polje koje uvlači čestice smoga iz zraka. Rooseagaarde je navodno u pregovorima sa gradonačelnikom Pekinga koji je vrlo zainteresiran za ovo inovativno rješenje "čišćenja" zraka.

Roosegaardov usisavač čisti zrak uz pomoć bakrenih zavojnica koje su zakopane u zemlju te usisavaju smog u krugu od gotovo 60 metara. Prikupljene čestice prikupljaju se u sustav te potom zbrinjavaju.

Tijekom narednih 18 mjeseci Roosegaarde će raditi na daljnjem razvoju tehnologije te instalirati bakrene zavojnice na nekoliko lokacija u gradu. Iako ovi "usisavači" neće eliminirati izvor onečišćenja, ipak će donijeti privremeno olakšanje i zaštitu građanima koji se svakodnevno suočavaju sa nizom zdravstvenih problema zbog "prljavog zraka". Izvorni članak pročitajte ovdje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close