Usijana rasprava o Appleu preselila u irski parlament

Autor: Tomislav Pili , 08. rujan 2016. u 14:58
Zbog zasjedanja o Appleu irski zasupnici prekinuli su ljetni odmor tri tjedna ranije, Foto: Reuters

U stavu za raspravu vlada tvrdi kako će Apple morati uplatiti 13 milijardi eura na poseban račun dok traje žalbeni postupak.

Irska vlada uoči žustre parlamentarne rasprave je priznala kako će joj Apple morati uplatiti 13 milijardi eura poreznog duga dok ne završi žalbeni postupak.
Prošlotjedna odluka povjerenice za tržišno natjecanje Margrethe Vestager o nedopuštenoj državnoj pomoći američkoj kompaniji oštro je podijelila “Zeleni otok” gdje dio stanovnika podupire presudu Bruxellesa dok dio smatra da se radi o miješanju u suvereno pravo svake države da određuje poreznu politiku.

Posebno zasjedanje

No, za sada je više ovih drugih. Prema anketi javne televizije RTE provedenoj u ponedjeljak, 62 posto ispitanika podržava vladinu želju da u sljedeća dva mjeseca u Bruxelles uputi žalbu.

 

62posto Iraca

podržava odluku vlade da se žali na presudu Bruxellesa

Usijana javna rasprava preselila se u srijedu i u irski parlament Dáil Éireann. Naime, zastupnici su morali prekinuti ljetni odmor predviđen do kraja mjeseca kako bi na posebnom zasjedanju odlučili da li vlada treba slati žalbu ili ipak odustati. Rasprava je trebala potrajati do večernjih sati, pa do zaključenja broja parlamentarna odluka nije poznata. No, ako je suditi po dokumentu koji je vlada poslala zastupnicima kao svoj stav u raspravi, Dublin će morati prihvatiti 13 milijardi eura od američkog tehnološkog diva.

Dugi žalbeni postupak

Iako i dalje zauzima stajalište da je porezni aranžman s Appleom bio u potpunosti zakonit, vlada u tom dokumentu tvrdi kako će žalbeni postupak potrajati nekoliko godina. U tom razdoblju Appleov novac mora biti rezerviran na posebnom računu, tvrde irski poreznici.
U slučaju da žalba uspije, novac će biti vraćen Appleu, a u suprotnom slučaju odlazi u irsku riznicu. U stranim kompanijama izravno radi osam posto irske radne snage, a još desetak tisuća radnih mjesta neizravno ovisi o inozemnom kapitalu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close