Urušena ekonomija i sukob s Rusijom na leđima komičara

Autor: Tomislav Pili , 22. travanj 2019. u 22:01
Volodimir Zelenskij, zvijezda TV-komedije 'Sluga naroda' osvojio je 73 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora, Foto: REUTERS

Volodimir Zelenskij uvjerljivo osvojio izbore u Ukrajini.

Fikcija je postala stvarnost – komičar Volodimir Zelenskij izabran je za ukrajinskog predsjednika, no ekonomisti i vanjskopolitički analitičari ističu kako je potpuno nepoznato kako će izvesti zemlju iz ekonomske krize, hoće li je uvesti u Europsku uniju te kako će razriješiti sukob s Moskvom. Nakon 95 posto prebrojanih glasova Zelenskij je dobio 73 posto, a dosadašnji predsjednik Petro Porošenko manje od 25 posto glasova, objavila je središnja izborna komisija.

Nastavak pregovora

Novi ukrajinski predsjednik u nedjelju je rekao da planira nastaviti pregovore s Rusijom koje podržavaju europske zemlje o zasad neimplementiranom mirovnom sporazumu te da će pokušati osloboditi 24 ukrajinskih mornara pritvorenih u Rusiji. Ruski premijer Dmitrij Medvedev – koji je prošli tjedan potpisao dekret o ograničavanju izvoza ruskog ugljena, sirove nafte i naftnih derivata u Ukrajinu – istaknuo je da Moskva i Kijev sad imaju priliku poboljšati uništene gospodarske odnose, ali da ne gaji iluzije da će se to nužno i dogoditi.

“Iskrenost. Pragmatizam i odgovoran pristup”, odgovorio je Medvedev na društvenim mrežama na pitanje što je potrebno za postizanje boljih odnosa između dviju država. Zelenskij obećava zadržati prozapadnu orijentaciju Ukrajine i okončati rat u istočnoj regiji Donbasu te uvjerava ulagače da će provoditi reforme, boriti se protiv korupcije i poštovati uvjete MMF-a.

Pomno praćenje

Sjedinjene Države, Europska unija i Rusija pomno će pratiti njegove vanjskopolitičke objave te što će i kako učiniti da pokuša zaustaviti rat protiv proruskih separatista u kojem je dosad poginulo 13.000 ljudi. Iako Zelenskij obećava ostanak Ukrajine na prozapadnom putu, manje je entuzijastičan od Porošenka o mogućem članstvu te države od 42 milijuna stanovnika u Europskoj uniji i NATO savezu.

Iako je počeo objavljivati dijelove političkog programa, Zelenskij je zapravo i dalje nepoznanica, a i sumnjiv je zbog svojih veza s moćnim oligarhom Ihorom Kolomoiskim, vlasnikom televizije na kojoj nastupa.

Komentirajte prvi

New Report

Close