Urod pšenice u Srbiji čak tri milijuna tona

Autor: Poslovni dnevnik , 07. srpanj 2016. u 21:59
Uz pšenicu, očekuje se dobar urod kukuruza, suncokreta i šećerne repe

Prosječan prinos ove godine pet tona po hektaru.

Snežana Bogosavljević-Bošković, srpska ministrica poljoprivrede, izjavila je da će ovogodišnji urod pšenice u Srbiji zasijane na 600.000 hektara, čija je žetva pri kraju, biti odličan i iznosit će tri milijuna tona, što je 20 posto više nego prošle godine – i proteklih deset godina.

Prema njenim riječima, prosječan prinos pšenice je pet tona po hektaru, a procjene su da je možda nešto i veći. "Raduje nas činjenica da su mnogi proizvođači, posebno u Vojovodini, postigli zaista visoke prinose, više od prosječnih, od šest do osam tona po hektaru, a neki čak i više", rekla je ministrica.

"Ono što se sada može vidjeti jest da je kukuruz u odličnom stanju", navela je Bogosavljević-Bošković dodajući da očekuje da će i urod kukuruza, koji je zasijan na 1,2 milijuna hektara, biti jednako dobar kao i kod pšenice, dodajući da je i suncokret, zasijan na 202.000 hektara, što je 20 posto više nego prošle godine, također u izvanrednom stanju. Šećerna repa je zasijana na većim površinama nego 2015., zauzima 49.000 hektara i također je u dobrom stanju. Direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković istaknuo je potrebu skladištenja po kvalitetnim grupama, jer će poljoprivrednici postići bolju cijenu, država ostvariti veći devizni priljev, a potrošači dobiti bolji kruh. 

Komentirajte prvi

New Report

Close