Uređaj za dobivanje vode iz zraka najbolji startup

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2018. u 22:00
MyWater, rješenje za dostupnu, jeftinu vodu za piće/FOTOLIA

Rješenje MyWater omogućava vodu za piće, koja će, kako se najavljuje, na ulicama gradova prodavati po konkurentnoj cijeni.

Slovenski startup MyWater, koji je pobijedio na regionalnom natjecanju PowerUp! u organizaciji Inno Energyja, odlazi na finale međunarodnog natjecanja u Prag. 

Tim koji je pripremio rješenje koje "svakodnevno omogućava vodu za piće stanovnicima cijelog svijeta", borit će se s pobjednicima regionalnih natjecanja iz 15 zemalja.  MyWater je uređaj koji proizvodi vodu iz zraka, a očekuje se da će na ulicama diljem svijeta voda prodavati po konkurentnoj cijeni od 20 centi za pola litre, piše Dnevnik.

Niže cijene struje
Prvi cilj slovenskog tima je postaviti uređaj na svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju 2020. godine. PowerUp! je najveća natjecanje za startupe na području održive energije koje se održava četvrtu godinu u zemljama srednje i istočne Europe. Natjecatelji u Sloveniji pokazali su kako će izgledati energetska budućnost te zemlje u području održive energije, objašnjava Dnevnik. Žiri je na kraju kao najbolje rješenje prepoznao MyWater, novi izvor urbane vode.

 

20 centi

stajat će pola litre vode iz uređaja MyWater

Kao drugu najbolju tvrtku žiri je izabrao SunContract, inovativnu energetski startup koji je pokrenuo prvu peer-to-peer (P2P) platformu za trgovanje električnom energijom.  Ona će omogućiti proizvođačima električne energije da zarade više, uz niže cijene za kupce. Treće mjesto, pripalo je tvrtki Geoenergetika s plain i  luminaire, sofisticiranim rješenjem za novi dizajn urbanog okoliša, koji ne samo da svijetli, već je i, kako se navodi, "ikona urbane rasvjete".

Manja potrošnja energije
Pažnju na regionalnom natjecanju u Sloveniji privukao je i startup ACSM, koji nudi rješenje za smanjenje potrošnje energije u zgradama i poboljšanje udobnosti i korisničkog iskustva.  Napredni sustav upravljanja energijom u zgradama dizajniran je za optimizaciju potrošnje energije, troškova i udobnosti, uzimajući u obzir model zgrade, vremenske prognoze, ponašanje korisnika i sustav javnih usluga. 

Električna vozila

Dvostruki kapacitet baterija
Slovenski startup Energy Capacity Plus predstavio je rješenje u skladištenju energije, jednom od ključnih područja energetike budućnosti, posebno kada je riječ o električnim vozilima. Na temelju jedinstvenih materijala (specifičnih vrsta ugljikovih nanocjevčica), kapacitet baterije može biti do pet puta veći, a s njom vozač može prijeći dvostruku udaljenost, dok vlasnik mobitela svoj uređaj puni samo jednom tjedno..

Komentirajte prvi

New Report

Close