Uprava Energopetrola podržala ponudu Ine

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2016. u 22:00
Ina je vlasnica 67 posto dionica Energopetrola/ Dalibor Urukalović/PIXSELL

Dali više od propisane minimalne.

Uprava sarajevskog Energopetrola dala je pozitivno mišljenje na ponudu Ine za preuzimanje 33 posto dionica, uz ocjenu da je ponuđena cijena viša od propisane minimalne cijene i sukladna sadašnjim uvjetima poslovanja.

U mišljenju Uprave Energopetrola objavljenom putem Sarajevske burze, uz ostalo se ističe da Nadzorni odbor i Uprava podržavaju namjere ponuditelja, odnosno Ine, u pogledu budućeg poslovanja, iznesene u ponudi za preuzimanje. Ina je ponudu za preuzimanje dionica Energopetrola objavila 5. rujna, a ponuda vrijedi 28 dana. Ina je vlasnica 67 posto dionica Energopetrola, a predmet ponude je preostalih 33 posto dionica, 22,12 posto je u vlasništvu Federacije BiH, a preostale su u vlasništvu malih dioničara.

Cijena po jednoj dionici je 2,30 konvertibilnih maraka (oko 8,8 kuna) ili 18,4 posto nominalne vrijednosti. Konzorcij Ina-Mol 2006. godine od vlade Federacije BiH kupio je većinski vlasnički udjel u Energopetrolu od 67 posto, pri čemu je svaki od partnera imao 33,5 posto dionica. Za preuzimanje Energopetrola konzorcij Ina-Mol uplatio je 36 milijuna eura, od čega je oko 60,2 milijuna konvertibilnih maraka (30,79 milijuna eura) uplaćeno na ime dokapitalizacije Energopetrola, a ostatak federalnoj vladi. U srpnju su Ina i Mol potpisali ugovor kojim je Ina preuzela 33,5 posto dionica Energopetrola koje su bile u vlasništvu Mola. 

Komentirajte prvi

New Report

Close