Upitna budućnost Rusko-kineske rejting agencije

Autor: Tomislav Pili , 11. lipanj 2014. u 22:00
Nova agencija konkurirat će velikoj američkoj trojki/FOTOLIA

Svojedobno je i Europa razmišljala o svojoj rejting agenciji, ali je na kraju odustala od te ideje.

Je li posrijedi alternativno rješenje uslijed porasta tenzija sa Zapadom ili je u  suštini ipak namjera da se međunarodni ekonomski odnosi prekroje na drugačiji način – postavlja se pitanje nakon vijesti da Rusija s Kinom osniva zajedničku agenciju za kreditni rejting.

Prema izjavama ruskog ministra financija Antona Siluanova, za partnere ruskoj agenciji RusRating u ovom projektu odabrane su kineska agencija Dagong Global Credit Rating te američka Egan-Jones Ratings. Rusko-kineska agencija koristit će iste instrumente i kriterije procjene koje koriste i ostale agencije, stoji u službenoj izjavi Siluanova.Nova agencija biti će konkurencija američkoj trojki – Standard&Poor'su, Moody'su i Fitchu – čiji je utjecaj, prema nekim mišljenjima, postao prevelik. Prema pisanju Ruskog vjesnika, najveća država na svijetu tako se odbila pridružiti međunarodnoj kreditnoj agenciji ARC Ratings, koja okuplja nacionalne agencije Portugala, Indije, Južne Afrike, Malezije i Brazila.

Aleksandar Zajcev, generalni direktor RusRatinga, u intervjuu za taj medij kazao je kako ideja o osnivanju rusko-kineske agencije nije usko povezana s ukrajinskom krizom ili odnosima između Moskve i Pekinga."Prvi znaci da na području rejtinga postoji potreba za modernizacijom pojavili su se mnogo prije događaja u Ukrajini, točnije u jeku financijske krize iz 2008. godine, kada su u SAD-u počele bankrotirati tvrtke kojima su agencije 'velike trojke' dale najviše ocjene", izjavio je Zajcev. Zapadni mediji izjave ruskog ministra financija da bi "kreditni rejtinzi trebali biti apolitični" ne doživljavaju kao bezopasna razmišljanja. Tako Deutsche Welle piše da Siluanove izjave zvuče kao objava rata Zapadu.

Njemački profesor ekonomije Rudolf Hickel – inače veliki kritičar američkih rejting agencija – u najnovijoj suradnji Rusije i Kine vidi reakciju na sve tješnju suradnju Europske unije i SAD-a koje upravo pregovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini. Međutim, nova kreditna agencija nimalo ga ne uzbuđuje. "To je možda simbolični čin ekonomske suradnje, ali stvarno na marginama. Tu cijelu inicijativu ne treba shvaćati ozbiljno", ocjenjuje Hickel. Dodaje i da je ovaj projekt osuđen na propast. Valja podsjetiti da je Europa razmišljala o svojoj rejting agenciji, ali je na kraju odustala od te ideje. Američku "veliku trojku" očito nije lako pobijediti.

Komentirajte prvi

New Report

Close