Upitan nastavak poslovanja Željeznica FBiH

Autor: Poslovni dnevnik , 20. lipanj 2016. u 21:59
Traži se da vlada FBiH pomogne u spašavanju Željeznica FBiH

Željeznice FBiH u 2015. iskazale su gubitak u poslovanju od 120 mil. kuna, a zbog stalnih minusa i nelikvidnosti revizori smatraju da je ugrožena budućnost kompanije.

Željeznice Federacije BiH u 2015. godini iskazale su gubitak u poslovanju od 29,8 milijuna KM (120 mil. kuna), navodi se u izvještaju Ureda za reviziju u Federaciji BiH.

"Zbog kontinuiranog iskazivanja gubitka došlo je do značajnog smanjenja kapitala i potpune nesolventnosti i nelikvidnosti, a što upućuje na postojanje značajne neizvjesnosti u vezi sa sposobnošću kompanije da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem", upozorava se u izvještaju revizora.  Kapital Željeznica FBiH posljednjih 11 godina smanjen za 646,6 mil. KM, a bilanca pokazuje obveze od 769 milijuna KM, i to dugoročne 455,58 mil. KM, a kratkoročne 313,48 mil. KM, navodi portal Indikator.ba.

"Osnivač Željeznica FBiH, vlada i organi upravljanja tvrtke moraju sačiniti strateški plan održivosti i unaprjeđenja poslovanja koji bi bio provediv", navode revizori. Također, ističu da NO nije kontinuirano obavljao svoju funkciju te da je Skupština 2015. godine održala samo jednu sjednicu.  U izvještaju se dodaje da je neprovođenje Zakona o financijskoj konsolidaciji JP ŽFBiH za razdoblje od 2008. do2012. godine i Zakona o financiranju željezničke infrastrukture i sufinanciranju putničkog i kombiniranog prometa dovelo dijelom do upitnosti daljeg poslovanja kompanije.  Revizori su o financijskim izvještajima Željeznica FBiH iskazali negativno mišljenje zbog netočnog iskazivanje stanja nekretnina, postrojenja i opreme, kao i stanja zaliha. 

Komentirajte prvi

New Report

Close