Upisi u MBA studij u padu i treću godinu

Autor: Tomislav Pili , 20. rujan 2016. u 22:00
Primjetna promjena stava prema MBA studiju/FOTOLIA

Studenti sve više biraju studiranje u inozemstvu, ali i internetske tečajeve koji traže manje vremena.

Globalni interes za upis najprestižnijeg studija poslovnog upravljanja (MBA) sve primjetnije slabi, ali ne i među europskim studentima. Prema istraživanju Graduate Management Admission Councila (GMAC) koje prenosi Financial Times, većina američkih poslovnih škola bilježi pad prijava za MBA studij. 

Promjena stava
U SAD-u 52 posto škola koje provode taj dvogodišnji studij prijavilo je pad ovogodišnjih prijava dok je 40 posto prijavilo rast zanimanja studenata. Pad zanimanja u Americi tumači se promjenom stava prema studiju poslovnog upravljanja s obzirom na veću nesigurnost na tržištu rada. No, studenti sve više biraju i studiranje u inozemstvu ili internetske tečajeve koji traže manje vremena za dovršavanje. Može se reći da je pad interesa za MBA studijem postao globalni trend s obzirom da istraživanje pokazuje kako zanimanje u poslovnim školama diljem svijeta opada već treću uzastopnu godinu. Tako je 2014. godine 61 posto poslovnih škola izvijestilo o rastu upisnih prijava, prošle godine 57 posto, a ove 43 posto. 

Europa svijetla točka
Slična je situacija i u Aziji gdje je svega 41 posto poslovnih škola prijavilo porast zanimanja. No, zato je Europa i dalje svijetla točka za MBA jer je 65 posto škola izvijestilo o porastu broja prijava. Tako u IESE poslovnoj školi u Barceloni ističu kako je broj primljenih studenata ove godine skočio za 22 posto. Također, primjetan je i veći broj studenata s boljim predznanjem, kažu za Financial Times u toj školi.

Komentirajte prvi

New Report

Close