Unija zaustavlja Blok 7 TE Tuzla kojeg grade Kinezi

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2019. u 22:00
U Bruxellesu smatraju da treba ograničiti već značajan utjecaj kineskih kompanija u Europi

Europski mediji ističu da stvarni razlog zaustavljanja Bloka 7 nije zabrinutost zbog državne pomoći, već sudjelovanje kineskih banaka i kompanija u izgradnji.

Izgradnja sedmog bloka u Termoelektrani Tuzla mogla bi ozbiljno biti dovedena u pitanje nakon što su predstavnici europskih institucija nekoliko puta upozorili da taj projekt treba zaustaviti.

Dodatnu sumnju unijelo je to što je točka o Bloku 7 skinuta s dnevnog reda posljednje sjednice Savjeta ministara BiH, iako ju je predložio Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Šarović je rekao za taj dnevni list da ne vidi niti jedan razlog da se projekt zaustavi.

Preispitati jamstva
Iz Tajništva Energetske zajednice (EZ) kažu da je ta organizacija donijela preliminarni zaključak da projekt nije usklađen s europskim propisima koji se odnose na način dobivanja državne pomoći. Parlament FBiH je nedavno podržao davanje jamstava tog entiteta za projekt vrijedan oko 900 mil. eura kineskoj banci koja treba osigurati financiranje za kineskog izvođača radova. 

 

72 milijuna

kuna stajat će pripremni radovi za novi blok termoelektrane

U Tajništvu EZ-a kažu da bi jamstva trebala biti preispitana, kako bi bile usklađena s europskim propisima. "Član 18, stav 1c Sporazuma o osnivanju Energetske zajednice, sadrži zabranu državne pomoći koja se, prema članu 19 sporazuma, također primjenjuje i na javne investicije koje su dobile specijalna ili ekskluzivna prava.  Ove odredbe, zajedno s članom 6, zahtijevaju od ugovarača da u vlastiti pravni sustav uvrsti odgovarajuću zabranu državne pomoći, kao i da osigura primjenu u praksi", naveli su iz EZ-a.

Brine ih kineski novac
Europski mediji koji prate ovu temu ističu da stvarni razlog europskog zaustavljanja projekta nije zabrinutost zbog državne pomoći, već sudjelovanje kineskih banaka i kompanija. U Europskoj komisiji je prije nekoliko mjeseci održan sastanak, a i Europski savjet je donio slične zaključke, po kojima bi na europskom kontinentu trebalo ograničiti utjecaj kineskih kompanija te su izrazili zabrinutost jer se velik broj europskih projekata provodi kineskim novcem, uz učešće kineskih građevinskih kompanija.

Tuzlanskim medijima predstavnici nadležnih entitetskih organa rekli su da radovi počinju ove jeseni, te da su već odabrani izvođači pripremnih radova koji će stajati 18 mil. KM (oko 72 mil. kuna).

Komentirajte prvi

New Report

Close