UniCreditov čelnik očekuje popuštanje političkog pritiska na banke u Mađarskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2014. u 12:50
Foto: Pixsell

Mađarski premijer Viktor Orban traži da više banaka bude u rukama domaćih ulagača.

Politički pritisak na banke u Mađarskoj vjerojatno će popustiti budući da je sada većina sektora u mađarskim rukama, kazao je za austrijski list Wirtschaftsblatt čelnik ogranka talijanskog UniCredita u istočnoj i srednjoj Europi.

Gianni Franco Papa naglašava da ne može predvidjeti što možda smjera Orbanova vlada ali da će UniCreditova mađarska podružnica ovu godinu ponovo zaključiti s dobiti. Pozitivan rezultat najavljuje i za Rusiju.

"Nakon nedavne akvizicije Budapest Banka i MKB Banka sada je polovina bankovnog sektora u rukama države. Vlada je time postigla što je htjela. Gledano iz te perspektive, pritisak na sektor trebao bi popustiti", kazao je Papa u razgovoru za Wirtschaftsblatt, objavljenom u petak.

Banka također ostvaruje svoj cilj konverzije deviznih kredita u dug u forintama, dodao je.

Mađarski premijer Viktor Orban traži da više banaka bude u rukama domaćih ulagača. Vladine su mjere srezale zaradu inozemnih banaka, uključujući porez na dobit i povrat preplaćenih rata deviznih hipotekarnih kredita.

Država je proteklih mjeseci kupila od njemačkog BayernLB-a MKB Bank, te Budapest Bank od General Electrica. Orban je prošlog mjeseca kazao da je sada u mađarskim rukama više od polovine bankovnog sektora i da bi taj udio mogao porasti i na 60 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close