Umjesto u drugi blok Pljevlje, uložiti u obnovu postojećega

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2017. u 22:00
Predviđeno je da gradnja drugog bloka TE Pljevlja košta 324,5 milijuna eura

Analitičari drže da EPCG, nakon izlaska talijanskog suvlasnika, planira poboljšati sadašnje postrojenje sve do njegova zatvaranja.

Iako se talijanska kompanija A2A povukla iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), u kojoj ima 41,7 posto udjela (država 57 posto) pokazavši time što misli o velebnom projektu gradnje drugoga bloka Termoelektrane Pljevlja, smatrajući da je 324,5 milijuna eura previše za, misle, nedovoljno isplativ projekt, premijer Crne Gore ovih je dana obznanio da će se taj energetski pothvat ipak nastaviti.

Unatoč tome što, navodi list Dan, kreditor još nije osiguran. Novine prenose i priopćenje Istraživačkog centra MANS, u kojem se ističe da EPCG razmišlja i o alternativi. Tvrtka razvija model po kojem se drugi blok ne bi gradio, već bi se već osiguran novac uložio u sadašnji blok. "EPCG projicira da bi postojeći blok radio najmanje do 2030., uz ulaganja od još 86 milijuna eura. A nakon gašenja tog bloka, procjenjuje se da bi zatvaranje postrojenja koštalo još 17 milijuna", kaže koordinatorica MANS-a Ines Mrdović.

Datum zatvaranja starog bloka još nije definiran, jer, dodaje, ovisi o odluci za gradnju novoga, drugog bloka TEP-a. Poznato je da prvi model znači ulaganje u modernizaciju i obnovu postojećeg bloka koji bi nastavio raditi barem još 13 godina. Potrebno je izgraditi i novi deponij i postrojenja za pročišćavanje vode i zraka. Drugi model, ili scenarij, podrazumijeva da bi se drugi blok TEP-a izgradio i da bi se time produljio i radni vijek termoelektrane, sve do 2060. Do te je godine TEP "programiran" da radi, tj. EPCG smatra da bi se tad mogao zatvoriti.

No, pitanje je kako se to usklađuje s propisima EU, u kojoj i Crna Gora jednom vidi svoje mjesto. Zahtjev Europske komisije je da se svi ovakvi objekti termoenergetike postupno ugase do 2050., s ambicijom da se dotad poveća udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, za što je isto potrebno graditi nove elektrane. "Zbog toga je i nejasno zašto EPCG ne sagledava taj aspekt, ranijeg zatvaranja objekta, kada govori o izgradnji drugog bloka TE Pljevlje. Vlada još nije objasnila tko će platiti gradnju i kakva će i za koga biti korist od drugog bloka takvog zagađivača", pitaju se iz MANS-a. Ne navodi se što češka Škoda i američki General Electric, izvođači radova gradnje, misle o ovim idejama.

Komentirajte prvi

New Report

Close