Umjesto Južnog toka Srbija se okreće rumunjskom plinu

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2015. u 15:29
Otkrivena su nova nalazišta plina u Crnom moru

Rumunjska bi od 2020. godine mogla postati značajan izvoznik plina s rezervama u Crnom moru od oko 600 mlrd. prostornih metara.

Uvoz plina iz rumunjskog dijela Crnog mora u Srbiju, o čemu je srpski premijer Aleksandar Vučić, prošlog tjedna razgovarao s rumunjskim premijerom u Davosu, bio bi dobar način da Srbija dođe do dodatnih količina plina, nakon propasti ruskog projekta Južni tok, piše Politika. Pitanje je na koju količinu, i koliko dugo, Srbija može računati jer to ovisi o rezervama plina kojima Rumunjska raspolaže, rekao je Vojislav Vuletić, predsjednik Udruženja za plin Srbije. 

 

60posto

potreba za plinom Rumunjska pokriva iz vlastitih izvora

Izvoz u Moldaviju
Pretpostavlja se da bi u Srbiju tim dobavnim pravcem stizao rumunjski plin, budući da je Rumunjska jedna od rijetkih zemalja koja svoje potrebe zadovoljava s više od 60 posto domaćeg plina, a ostatak kupuju od Rusije. U međuvremenu, Rumunjska je pronašla nova nalazišta plina u Crnom moru.Vuletić objašnjava da je riječ o plinovodu koji bi se gradio u dužini od 70 do 80 kilometara, cijevi plinovoda mogle bi u Rumunjskoj izaći kod Arada, u zapadnom dijelu zemlje, a u Srbiju bi mogle ući kod Kikinde. Prema njegovim riječima, taj bi plinovod mogao biti "prva pomoć" u slučaju nestašice ruskog plina koji dolazi preko Ukrajine, odnosno Mađarske, što je za Srbiju zasad jedini dobavni pravac. Ali to ne bi moglo biti ni blizu količinama plina koji je u Srbiju trebao dolaziti Južnim tokom, niti bi Srbija imala bilo kakvu zaradu na naplati tranzita.Victor Ponta, rumunjski premijer s kojim je Vučić razgovarao u Davosu, rekao je da će proizvodnja plina u Rumunjskoj od 2019., ako se prognoze o rezervama plina u Crnom moru pokažu točnima, biti dovoljna da pokrije potrebe te Rumunjeske i Moldavije koju već sada opskrbljuje plinom.

Velika ulaganja
A prognoze govore da bi Rumunjska od 2020. godine mogla postati neto izvoznik prirodnog plina s rezervama u Crnom moru od oko 600 milijardi prostornih metara. Međutim, procjenjuje se da je za iskorištavanje tih količina plina potrebno ulaganje od čak 30 milijardi dolara.

Grade plinovod

Priključak na Azerbajdžan

Rumunjski premijer pozvao je upravu nacionalne plinske kompanije TransGas da gradi plinovod prema budućim nalazištima u Crnom moru i da se priključi projektima TAP i TANAP koji u EU trebaju dopremiti plin iz Azerbajdžana. Na azerbajdžanskom plinskom polju Shah Deniz već je položen temeljni kamen za Južni plinski koridor (TANAP-TAP) koji će biti plinska konekcija do Italije, preko Jadranskog mora.

Komentirajte prvi

New Report

Close