Ulcinjska Solana privremeno spašena od potpunog uništenja

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2015. u 22:01
Solana je u stečaju od 2011., a svi su radnici otpušteni, Foto: PD

Nacionalni parkovi preuzimaju upravljanje propalom kompanijom.

Crnogorsko javno poduzeće Nacionalni parkovi moglo bi već ovog ili sljedećeg tjedna preuzeti upravljanje ulcinjskom Solanom na godinu dana, pišu Vijesti kojima je to potvrdio strečajni stečajni upravitelj Solane Ognjen Jovović, navodeći da su pregovori sa JP u finalnoj fazi. Ipak, prema njegovim riječima, još nije bilo razgovora oko moguće proizvodnje soli.

Nacionalni parkovi su sredinom srpnja dostavili ponudu Privrednom sudu o zakupu prostora Solane Bajo Sekulić, ali se ne spominje preuzimanja kompanije koja se prostire na 15 milijuna četvornih metara.

Početkom ove godine europski parlamentarci i veleposlanici upozorili su crnogorsku vladu da se Solana mora sačuvti kao tvornica soli i značajna karika u cjelokupnom ekosustavu. Solanu je, naime, ekološko stanište ptica međunarodne reputacije kojima je to područje odmorište pri seobama sa sjevera na jug i natrag. Europska inicijativa je urodila plodom pa je vlada izdvojila 160 tisuća eura za remont crpnog postrojenja u Đeranama, a UNDP još 40 tisuća, te je tvornica nakon dvije godine dobila električnu energiju, a bazeni svježu morsku vodu, ali proizvodnja nije obnovljena.

Ovo je druga godina za redom u kojoj Solana nema berbu soli, a krajem svibnja je propala dvanaesta licitacija za prodaju cjelokupne imovine Solane po cijeni od 169 milijuna eura jer nije bilo zainteresiranih kupaca.

 

800 tisuća eura

platio je V. Barović za kontrolni paket dionica Solane.

Stečajna uprava je dva puta tražila zakupca tvornice, ali su pregovori sa sindikatom i bivšim direktorom Ljubom Gazivodom propali. U tim pozivima o poslovno-tehničkoj suradnji, uprava je tražila da se potencijalni zakupac obveže da će organizovati proizvodnju i preradu soli na terenima i s opremom Solane ili da će obavljati srodne djelatnosti. Gazivoda je u pregovorima tražio zakup na duže vrijeme ocjenjujući da bi tek nakon tri godine u Solani mogla biti organizirana berba na prosječnoj razini.

Solanu je od 2003. kontrolirao podgorički poduzetnik Veselin Barović preko Eurofonda, koji je kupio kontrolni paket dionica za 800 tisuća eura. Otkad je nedavno izašao iz Eurofonda, Solanu kontroliraju njemu bliske osobe. U kompaniju je 2005. , uveden programirani stečaj zbog duga od 13.000 eura, a šest godina kasnije uveden je klasičan stečaj pri čemu su otpušteni svi radnici.

Veselin Barović, sportski djelatnik, prijatelj crnogorskog premijera Mila Đukanovića, pokušao je ulcinjsku Solanu prodati za gotovo 260 milijuna eura što znači da bi zaradio 300 puta više od uloženog, a da je pritom morao samo uništiti kompaniju i prodati njeno zemljište, čija bi vrijednost bila nevjerojatno uvećana prenamjenom iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

Komentirajte prvi

New Report

Close