Općina u Crnoj Gori ‘leži’ na 438 milijuna barela nafte

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2017. u 14:12
Foto: Thinkstock

Grčki Energean Oil & Gas predstavio procjenu ugljikovodika u podmorju Crne Gore.

Grčka kompanija Energean Oil & Gas priopćila je krajem prošlog tjedna da je neovisna procjena koju su naručili pokazala da se u dva bloka u općini Ulcinj nalazi 51 milijarda prostornih metara prirodnog plina i 144 milijuna barela tekućih ugljikovodika, što je ukupno 438 milijuna barela nafte.

Vlada i grčka kompanija Energean Oil and Gas potpisali su 16. ožujka ove godine ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje nafte i plina u crnogorskom podmorju. Koncesija se odnosi na dva bloka u općini Ulcinj, navode Vijesti.

Za prvu fazu 5 mil. $

Grčka kompanija je priopćila da je to prvo izvješće neovisnog procjenitelja i da ga je pripremila nizozemska kuća Netherland Sewell & Associates, te da sadrži podatke o procjeni plinovitih i tekućih resursa za eksploataciju u blokovima 4218-30 i 4219-26, nad kojim oni imaju 100 posto koncesijskog prava. “Izvješće ukazuje na zbirne neto nerizične perspektivne resurse za eksploataciju (P50) za ova dva bloka, u količini od 1,8 TCF (51 milijarda prostornih metara) prirodnog plina i 144 mmbbls tekućih resursa. To je ukupno 438 mmboe (bareli nafte)”, priopćeno je iz kompanije.

 

1,2 milijuna

četvornih kilometara podmorja CG istražit će Eni i Novatek

Blokovima nad kojim Energean Oil and Gas ima koncesijsko pravo obuhvaćena je površina od 338 četvornih kilometara u plitkim vodama crnogorske obale. “Izrada izvještaja je sastavni dio prve trogodišnje faze istraživanja koja podrazumijeva obvezni radni program koji obuhvaća seizmička 3D snimanja dva bloka koja bi se trebalo realizirati u 2018. godini, kao i geološke i geofizičke studije. Ukupna investicija u ovu početnu fazu istraživanja procjenjuje se na pet milijuna dolara” navodi se u priopćenju. Kako se objašnjava, izvješće je važan korak u utvrđivanju potencijala crnogorskog podmorja koje je još neistraženo. Matios Rigas, izvršni direktor Energean Oil & Gasa, rekao je da izvještaj potvrđuje procjene da Crna Gora “sjedi” na čvorištu dragocjenih resursa neiskorištenog potencijala istočnog Jadrana. Prema njegovim riječima, Energean Oil and Gas je kompanija koja u podmorju Grčke provodi istraživanja posljednjih 35 godina bez ijednog incidenta ili problema, pri čemu radi u područjima koja su izuzetno ekološki osjetljiva.

“Ovo područje je ostalo u značajnoj mjeri neistraženo i usto što ima, kako se čini, aktivan naftni sustav, sa široko razvijenim ležištima pješčara i karbonatnih stijena. U zapadnom podmorju Jadrana, ugljikovodici, nafta i biogenski plin, ekstenzivno se proizvode više od 50 godina i mi držimo da se ista ležišta protežu i u podmorju Crne Gore” rekao je izvršni direktor grčke kompanije.

Dvije trećine dobiti CG

Prije ugovora s Grcima talijanski naftno-plinski div Eni (bivši Agip) i ruski Novatek izabrani su za najboljeg ponuđača na natječaju za koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljikovodika u crnogorskom podmorju. Te dvije kompanije će istraživati površinu od oko 1,2 milijuna kilometara u teritorijalnim vodama Crne Gore. One su se obvezale da će obaviti tri obvezne i jednu uslužnu bušotinu.

Radni program u prvom razdoblju istraživanja ima vrijednost od 85 milijuna eura, a u drugom 12 milijuna eura, rečeno je iz vlade Crne Gore. Pronađu li naftu i plin, Eni i Novatek će Crnoj Gori davati 62 do 68 posto dobiti od eksploatacije.     

Komentirajte prvi

New Report

Close